Scena

Festival graševine: Radionice i Salon ocijenjenih vina

07-06-2022 • 13:56
Rva
Povodom Festivala graševine u Dvorcu Kutjevo održane su radionice na temu graševine i Salon ocijenjenih vina u organizaciji udruge Kutjevački vinari te uz podršku regionalne vinske udruge Graševina Croatica

Povodom Festivala graševine u Dvorcu Kutjevo održane su radionice na temu graševine i Salon ocijenjenih vina u organizaciji udruge Kutjevački vinari te uz podršku regionalne vinske udruge Graševina Croatica.

Dvorac Kutjevo otvorio je svoja vrata posjetiteljima u subotu prijepodne, nešto prije početka zabavnih događanja na Trgu graševine. Radionice su bile rasprodane danima prije festivala, a 40-ak ljubitelja graševine uživalo je u graševinama koje su bile podijeljene u tri teme: Nemirne graševine – pjenušci na bazi graševine koje je moderirao sommelier Tomislav Jakopović, zatim Kutjevo Grand Cru – otkrivanje nekih od najznačajnijih položaja kutjevačkog vinogorja sa sommelierom Darkom Lugarićem te na kraju Nacionalno blago – spektakularan vremeplov kroz vinsku arhivu Slavonije i hrvatskog Podunavlja koji je složio vinski zaljubljenik i autor Vinskih priča Željko Garmaz.

Među posjetiteljima radionica našli su se i proizvođači tih kultnih vina, ikone, akteri tadašnje i kreatori današnje vinske scene u Hrvatskoj (Ivan Enjingi, Branko Mihalj, Marijan Knežević, Ivan Marinclin, Josip Pavić, Ante Miličević, Martina Grgić Krauthaker i dr.).

Kako bi organizacija tekla bez problema pobrinule su se djelatnice udruge Kutjevački vinari – Vera Soldo Čamak i Marija Elena Nikolić. Učenice Obrtničke škole u Požegi profesionalno su istakale uzorke od početka do kraja svih radionica.  U do sada nikad viđenom događaju u Kutjevu istočeno je ukupno 35 fantastičnih vina uz vrijedne komentare i nerijetki spontani pljesak oduševljenih ljubitelja graševine.

Željko Garmaz je zaključio da su Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, kao jedna od četiri hrvatske vinske regije, jedine u mogućnosti ponuditi putovanje vinskim vremeplovom u daleku prošlost – ako tako možemo nazvati 1963. godinu, iz koje nam je pristigla vitalna 59-godišnja graševina iz nekadašnjeg Kombinata Kutjevo, današnjeg Kutjeva d.d.

Na završetku radionica predsjednik udruge Kutjevački vinari Krunoslav Sontaki zahvalio se svim posjetiteljima, vinskim zaljubljenicima i vinarima  koji su se okupili u Kutjevu oko najznačajnije hrvatske loze, kao i svima onima koji su doprinijeli da se ovakav spektakularan događaj održi u Kutjevu.

U atriju dvorca se zatim održao Salon ocijenjenih vina gdje je su predstavljena sva vina s ovogodišnjeg ocjenjivanja, a u njima su mogli uživati svi posjetitelji.

Ukupno 125 uzoraka točili su studenti Veleučilišta u Požegi.  Više od polovice uzoraka zaslužilo je zlatnu diplomu što pokazuje velik udio kvalitete vina pristiglih na ovogodišnje ocjenjivanje. Zlatne diplome i šampionske titule dodijelili su županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir.

Tekst/Foto: Udruga Kutjevački vinari