Društvo

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice i hrvatski Dan mimoza

18-01-2022 • 08:40
Tena Protić
Treći tjedan u siječnju obilježavamo Europski tjedan prevencije raka vrata maternice i hrvatski Dan mimoza, tim povodom razgovarali smo s doktoricom medicine, specijalistom javnog zdravstva Jasminom Kovačević, ujedno i predsjednicom Lige protiv raka Požega.

Treći tjedan u siječnju obilježavamo, sada već 16., Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, točnije od 17. do 23. siječnja 2022. i 15. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice koji se obilježava 22. siječnja. Prvi ovogodišnja emisija Zdrave Minute ugostila je tim povodom doktoricu medicine, specijalista javnog zdravstva Jasminu Kovačević, ujedno i predsjednicu Lige protiv raka Požega.

Već više od desetljeća u siječnju uz nježni cvijet mimozu, podsjećamo djevojke i žene na važnost brige o ginekološkom zdravlju. Bolest koja je naša glavna današnja tema, rak vrata maternice, koju možemo učinkovito spriječiti. U Hrvatskoj svake godine prosječno više od 300 žena oboli od raka vrata maternice, a malo više od 100 žena umre od ove bolesti.

Kako nastaje rak vrata  maternice?

– Vrat maternice je dio maternice koji se izbočuje u rodnicu i iznimno je lako dostupan za pregled pri uobičajenoj posjeti ginekologu. Rak nastaje kada se pojave nepopravljive promjene na stanicama koje najčešće (99,7%) uzrokuje dugotrajna, neliječene infekcije visokorizičnim tipovima humanog papiloma virusa (HPV).

– Niskorizični tipovi HPV-a uzrokuju genitalne bradavice, a visokorizični uzrokuju rak. Obično je za razvoj ovog sijela raka potrebno dulje razdoblje (10 – 15 godina). Dakle jako je dug period u kojem se redovitim pregledima rak može otkriti na vrijeme.

Kako ga prepoznati, odnosno možemo li ga prepoznati, koji su to simptomi i znakovi koji nam mogu ukazati na ovu bolest?

–  Infekcija, kao i predstadij raka obično nemaju nikakve simptome. Zbog toga se često događa da zaražene osobe ne znajući da su zaražene infekciju mogu prenijeti svojim partnerima. Uznapredovale stadije prate: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak, bolovi u donjem dijelu trbuha.

Tko najčešće obolijeva od raka vrata maternice?

U posljednjih deset godina dvije od tri žene oboljele od raka vrata maternice u vrijeme dijagnoze imale su između 40 i 64 godine. Najveća učestalost predstadija raka, primjerice CIN 3, bila je u dobnim skupinama od 25 do 39 godina.

Recite nam nešto više o samoj patologiji i dijagnostici.

Promjene koje nastaju kod višegodišnje neliječene infekcije HPV-om, najčešće nastaju na prijelazu žljezdane i epitelne sluznice u zoni transformacije na vratu maternice. Za postavljanje dijagnoze koriste se: bris vrata maternice (Papa test), testiranje na HPV, kolposkopski pregled, te analiza uzoraka tkiva vrata maternice. Cilj je pronaći promjene koje mogu dovesti do raka i na taj način spriječiti njegovo pojavljivanje. Ako je rak već nastao onda je cilj da se otkrije u što ranijem stadiju bolesti što je preduvjet za rano liječenje, kada su rezultati najbolji.

Koliki je rizik zaraze HPV-om?

Infekcija HPV-om je najproširenija virusna spolno prenosiva infekcija. Rezultati istraživanja procjenjuju sa će 4 od 5 osoba tijekom života biti zaraženo HPV-om. Važno je za reći da odlazak na cijepljenje može spasiti život! Roditelji trebaju poučiti svoju djecu, i djevojke i mladiće  odgovornom spolnom ponašanju i zaštiti od spolno prenosivih bolesti. Tu je i odgovornost svih nas u društvu, spolno zdravlje i zaštita ne smiju biti taboo teme. Mladi imaju prvo na točne informacije.

Na koji način prevenirati rak vrata maternice?

Za prevenciju nastanka raka vrata maternice imamo moćno oružje – cjepivo. Cjepivo štiti cijepljenu osobu, djevojku ili mladića, ali i njihove buduće supruge i supružnike s obzirom da je zaraza HPV-om spolno prenosiva bolest. Cijepljenje štiti i majčinstvo jer kirurški zahvati radi liječenja raka vrata maternice mogu negativno utjecati na tijek trudnoće.

Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj je u redovitome nacionalnom programu cijepljenja za učenice i učenike osmih razreda osnovnih škola od 2016. godine. Države koje su cijepljenjem obuhvatile visoki postotak mladih, gotovo su iskorijenile rak vrata maternice. 2020. Svjetska zdravstvena organizacija donijela je Strategiju o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice prema kojoj bi države trebale pojačati provedbu cijepljenja protiv HPV-a i u sljedećih deset godina postići da 90% djevojaka u dobi do 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a.

U doba globalne pandemije i bolesti koje uzrokuje koronavirus na koji način će se provoditi ove godine edukativno informativne aktivnosti poboljšanja svjesnosti i znanja o prevenciji ove bolesti, kako ćete provoditi kampanju Dan mimoza

Planiramo kao i inače, javnozdravstvenu akciju kada nam budu dostupne domaće mimoze. Nekoliko obitelji iz toplijih dijelova Hrvatske, s obale i otoka Šipana svake nam godine doniraju mimoze. Pričekat ćemo da procvjetaju. Ovim putem im svima od srca zahvaljujem.

Prošle godine izrađena je internetska stranica o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“, možete li nam više reći o tome?

Na internetskoj stranici „Neću rak“ su informacije o rizicima i načinima zaštite vezano uz rak vrata maternice kao i druge bitne informacije. Moguće je postaviti upit putem internetskog obrasca i naći popis ginekoloških ordinacija u po županijama.

Cilj je edukacija javnosti o raku vrata maternice, ali i uputiti djevojke i žene na cijepljenje protiv HPV-a kao primarnu prevenciju i ginekološke preglede kao sekundarnu prevenciju.

Kakva je situacija s reorganizacijom Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice?

Kada je riječ o ranom otkrivanju raka vrata maternice kroz Program, on je još uvijek u reorganizaciji koju je dodatno usporila pandemija. Planira se uz Papa test uvesti i HPV test kao primarni test probira za žene iznad 30 godina. Trenutno se u Hrvatskoj provodi oportunistički probir, dakle žene se javljaju svom izabranom ginekologu i same dogovaraju pregled. U pripremi je regionalna provedba prve faze reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice. Strategija o ubrzanja eliminacije raka vrata maternice predviđa da se u sljedećih deset godina postigne da 70% žena u dobi do 35 godina bude obuhvaćeno preventivnim ginekološkim pregledima.

U Hrvatskoj se rak vrata maternice svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umre. Skretanjem pažnje na žensko zdravlje i na prevenciju raka vrata maternice, obilježavajući ovaj Tjedan želimo naglasiti što svaka djevojka, žena, može učiniti da očuva svoje zdravlje i spriječi razvoj rak vrata maternice.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku.