Društvo

Edukativno-preventivni projekt „Zdravozubci“ ove godine obuhvaća sve osnovne škole

11-05-2022 • 12:24
Tena Protić
Nastavlja se projekt Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, koji pridonosi poticanju učinkovite oralne higijene već od najmlađe dobi djeteta.

Nastavlja se projekt “Zdravozubci” Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, koji pridonosi poticanju učinkovite oralne higijene već od najmlađe dobi djeteta. Cilj projekta je stjecanje dobrih navika svakodnevnog održavanja higijene i razvoja svijesti o važnosti oralnog zdravlja.

“Prvi koordinacijski sastanak je održan 2018. godine, tad je započeo pilot projekt koji smo radili u suradnji s Katoličkom osnovnom školom u Požegi, gdje smo zapravo dobili izvrsne rezultate. Povodom toga smo predložili da cijeli taj projekt dignemo na jednu višu razinu, odnosno na razinu cijele Požeško-slavonske županije.”

marijan višaticki zdravozubci

“Uvažavajući činjenicu kako Požeško-slavonska županija u odnosu na ostale županije bilježi najmanji posjet doktorima dentalne medicine u 2019. godini, kao i činjenicu kako je sa što većom udaljenosti od gradskih središta, svijest o oralnoj higijeni znatno slabija. Projektom “Zdravozubci” nastoji se pokrenuti zdrava praksa.” – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, Marijan Višaticki, dipl.iur., v.r.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 299.480,40 kuna, od toga je 100% financirano iz sredstava Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Provedba projekta predviđena je u dva posjeta razredima, na početku i na sredini školske godine

Projekt “Zdravozubci” zamišljen je kao edukacijsko-motivacijski preventivni program dentalnog zdravlja, čiji je zadatak približit djeci potrebe očuvanja oralnog zdravlja, smanjiti strah od doktora dentalne medicine, naučiti ih kako pravilno održavati oralnu higijenu i poučiti ih pravilnim tehnikama četkanja zuba.

Za posjet u ukupno 17 osnovnih škola koje pohađa gotovo 600 djece, određeno je 5 liječničkih timova koji se sastoje od jednog doktora dentalne medicine, te jedne medicinske sestre.

Timovi će održati 34 edukativne radionice u primjenu demonstracijskog materijala.

Prilikom oba posjeta djeci se poklanjaju simbolični paketići sa zubnom četkicom, pastom, sredstvom za detekciju plaka, dječjim pješčanim satom za mjerenje vremena pranja zuba, uputama za roditelje, tematskom bojankom i stripom. Tako će se djeci na zabavan način interpretirati zdrave higijenske navike. Projektom je također planirana organizacija edukativne kazališne predstave koji bi u okviru projekta osmislilo Gradsko kazalište Požega.

Projekt će se završiti na Svjetski dan oralnog zdravlja, gdje će razredi s najvećom statističkom razlikom, odnosno poboljšanjem stanja između prvog i drugog posjeta, biti nagrađeni jednodnevnim izletom na Park prirode Papuk.

“Hrvatska je unutar Europske unije najlošija po KEP statusu, te jedina nema nikakav preventivni projekt koji bi radio direktno s djecom. Preventiva ne košta ništa, jer ako bi uzeli vrijednost projekta naspram vrijednosti koja bi se morala naknadno odrađivati u ordinaciji, razlika je između 5% do 10%.”

Mario Jakobović zdravozubci

“Da bi projekt uspio, bitno je da su to prvi razredi osnovne škole, jer s djecom od 6-7 godina se još uvijek može raditi “modeliranje mišljenja”. To znači što se djeci u tom trenutku objasni, oni to shvaćaju kao nešto što je tako. Bez roditelja također ne može uspjeti, nakon toga su nastavnici i ravnatelji škola. Pokazalo se da su razredi u kojima su se učitelji posvetili projektu, imali najbolje rezultate. Nadamo se da će se tako i ove godine odazvati da imamo što bolje rezultate.” – rekao je koordinator projekta, Mario Jakobović, dr.dent.med.

Partneri na projektu su Požeško-slavonska županija i Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije

“Mogu samo čestitati i pohvaliti Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, naravno i našu Razvojnu agenciju “Panora” koji su osmislili ovaj projekt. Projekt koji je vrijedan i multiplicira puno toga dobrog, zapravo radi dugoročnu uštedu u zdravstvenom sustavu, što je opet jedan od dobrih pokazatelja.”

Antonija Jozić zdravozubci

“Vjerujem da će se svih 17 škola, ne samo onih kojima je osnivač županija, već i one kojima je osnivač Grad Požega, da će se uključiti u projekt. Da ćemo u ovom vremenu koje je ispred nas, svjedočiti poboljšanju dentalne higijene naših najmlađih, njima to u smislu zdravlja znači puno, a nama kao zajednici se svaka kuna uložena u preventivu, zapravo vraća višestruko natrag.” – rekla je županica Antonija Jozić o projektu “Zdravozubci”.

zdravozubci