Društvo

Dolazak mobilnog mamografa u Lipik – Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

11-05-2022 • 12:46
Rva
Za sve žene pregled je potpuno besplatan.

Dolaskom suvremenog mobilnog mamografa iz Grada Zagreba, 10. svibnja započeli su mamografski pregledi žena u dobi 50-69 godina u sklopu sedmog ciklusa Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke namijenjeni ženama s područja Grada Lipika. Prvi dan je mamografiju obavilo 50 žena, te su sve žene bile su jako zadovoljne što im je pregled tako pristupačan, pohvalile su organizaciju, ljubaznost i profesionalnost djelatnika.

Uz organizaciju djelatnika Zavoda za javno zdravstvo, snimanja provode djelatnici Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar iz Zagreba.

Organizacija dolaska mobilnog mamografa i pozivanje žena s područja Grada Lipika na pregled u mobilnom mamografu započeli su tijekom ranog proljeća na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije uz punu podršku Grada Lipika.

“Dolazak mobilnog mamografa bio je od iznimnog značaja jer je već nekoliko godine u našoj županiji mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa moguće obaviti samo u Požegi. Naime, mamograf u Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana više ne ispunjava kriterije kvalitete za sudjelovanje u programu.”

“Radi udaljenosti od Požega i loše prometne povezanosti, odaziv žena na mamografiju iz ovog dijela županije značajno je pao. Liga protiv raka Požega u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo u nekoliko navrata organizirala je prijevoz žena na mamografiju u Požegu. Povremeni prijevozi ipak ne mogu riješiti problem nedostupnosti mamografskih pregleda za oko 2.500 žena s ovog područja.” – poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Zavod za javno zdravstvo prepoznao je potrebu za sustavnim rješenjem i dolaskom mobilnog mamografa.

Organizacija pregleda je započela čim su se stvoril uvjeti, nadaju se da će ovakav način rada uz podršku lokalne samouprave nastaviti i dalje dok se ne nađe trajnije rješenje.

Žene su već tijekom travnja dobile pozive iz županijskog zavoda i javile se na besplatni broj 0800 30 30 34 kako bi rezervirale svoj termin. Predviđeno je dnevno poslikati oko 50 žena, ukupno oko 300 žena u ovim terminima.

Za sada je planirano da mobilni mamograf bude u Lipiku dva puta po tri dana, od 10.-12. svibnja i 24.-26. svibnja.

Dolazak mobilnog mamografa financirao je Grad Lipik s gradonačelnikom Vinkom Kasanom, organizaciju i stručnu podršku provela je Služba za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, a samo snimanje provode iskusni inženjeri medicinske radiologije iz Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar iz Zagreba.

Za sve žene pregled je potpuno besplatan, mobilni mamograf postavljen je kod Vatrogasnog doma u Lipiku.

Foto : Zavod za javno zdravstvo PSŽ