Društvo

“Dođite i proslavite Dan grada Požege!”

09-03-2022 • 09:33
Tena Protić
Pročelnica Maja Petrović predstavila je program i pozvala sve na proslavu Dana grada Požege i Grgureva ove subote!

Posljednje dvije godine pandemija je znatno utjecala na program obilježavanja Dana grada Požege. S obzirom na popuštanje mjera, ove godine se Dan grada obilježava nizom događanja za sve uzraste i ukuse. Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović gostovala je kod našeg Matka i pozvala sve građane, ali i ostale, da dođu na proslavu i poprate program.

Program je započeo prošlog vikenda, a središnji dio obilježavanja je na sam dan Grgureva, u subotu 12. ožujka.

“Požežani unatrag tri stoljeća redovito obilježavaju povijesni datum 12. ožujka 1688. godine, dan kada je fra Luka Ibrišimović oslobodio Požegu od 150 godina duge osmanlijske okupacije. Tog se dana na brdu Sokolovac pucnjevima iz topova i mužara obilježava čuvena bitka na Sokolovcu, gradskim ulicama paradiraju povijesne postrojbe i gradske straže iz cijele Hrvatske i inozemstva.” – rekla je pročelnica Maja Petrović.

Subota će biti u znaku povijesnih postrojbi koje i ove godine dolaze iz cijele Hrvatske, ali i šire. Mimohod povijesnih postrojbi kreće u 10 sati sa starog autobusnog kolodvora ulicom Stjepana Radića prema Trgu 123. brigade.

Središnja svečanost postrojavanja održat će se na Trgu sv. Terezije u 10,30 sati, gdje će biti položen vijenac uz spomenik Luki Ibrišimoviću, požeškom osloboditelju.

Program se nastavlja na Trgu Sv. Trojstva gdje će se od 11 sati održavati manifestacija „Zeleno – plavo“.

Manifestacija koja će okupiti obrtnike iz cijele Hrvatske, a time i bogatu eno i gastru ponudu koja će objediniti ono najbolje što Slavonija i Dalmacija mogu ponuditi. Za dobru atmosferu pobrinut će se najpoznatiji hrvatski tamburaši „Gazde“, a tu su i nastupi lokalnih kulturno – umjetničkih društava. 

Na Trgu Svetog Trojstva u subotu od 19 sati kreće koncert Požegi s ljubavlju nastupom Posegane te Vesne Pisarović.

U nedjelju, 13. ožujka održava se tradicionalni Obiteljski izlet na Požešku goru u organizaciji HPD Gojzerica koji kreće s Trga Sv. Trojstva u 10 sati. U isto vrijeme započinje i utrka „The Trail of Sokol“ koju je i ove godine pripremio Atletski klub Požega.

“Pozivamo sugrađane da odaberu nešto iz programa po svom ukusu i pridruže nam se u proslavi Dana grada Požege i Grgureva 2022. Ulaz za sve programe je besplatan. Dođite i proslavite s nama jer ovo Grgurevo će biti top!” – rekla je pročelnica Maja Petrović.

Program možete vidjeti na Facebook stranici Grgurevo te na stranicama TZ Grada Požege.