Društvo

Dječji dom Lipik – Sigurnost, dobrotu i prijateljstvo pronašla su brojna djeca tijekom proteklih 100 godina

24-10-2022 • 08:15
Rva
Obilježavanje ovog značajnog jubileja započelo je u listopadu s događanjem posvećenom upravo djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

U prosincu ove godine Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik, odnosno lipički Dječji dom slavi 100 godina postojanja i rada. Ustanova je to koja pruža usluge za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi za područje Požeško-slavonske županije, ali i za potrebe drugih županija.

Obilježavanje ovog značajnog jubileja započelo je u listopadu s događanjem posvećenom upravo djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Među brojnim uvaženim uzvanicima koji su nazočili svečanosti ove značajne obljetnice bili su i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, državni tajnici Dragan Jelić, Margareta Mađerić i Marija Pletikosa, načelnica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić, načelnica Sektora za zaštitu djece Josipa Crnoja Bartolić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i športa Tomislav Družak, zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Slobodan Katunar, gradonačelnica Novske Marija Kušmiš, predsjednica Upravnog vijeća CPUZ Lipik Jadranka Šimunović Katunar, ravnateljice i ravnatelji Dječjih domova, Centara za pružanje usluga u zajednici, Centara za socijalnu skrb te niza drugih važnih ustanova.

Ravnatelj lipičkog Centra za pružanje usluga u zajednici Ivan Pušćenik kazao je kako je u domu preko 10.000 djece kroz godine pronašlo svoj utočište, pomoć i ljubav.

„Dom je kroz svojih 100 godina nekoliko puta mijenjao oblike skrbi, preživio je II svjetski rat tijekom kojeg je skrbio i za nekoliko stotina djece odjednom. U Domovinskom ratu 1991. godine, prva granata koja je pala na Lipik pogodila je upravo ovaj dječji dom koji je naposljetku spaljen do temelja, a djeca su bila prognana u Selce. Zahvaljujući pukovniku britanske vojske Mark Cooku, dr. Marici Topić i tadašnjem ravnatelju Goranu Niklesu Dom je obnovljen u samo 18 mjeseci.“ – rekao je ravnatelj Pušćenik te istaknuo kako danas Centar Lipik zapošljava 44 radnika, a svoje usluge pruža za preko 150 korisnika, od čega za 34 djece na smještaju bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi.

Kroz ESF projekt Korak prema vama pokrenuta je usluga rane razvojne podrške za pomoć djeci s teškoćama u razvoju, čiji prostori su ovom prilikom otvoreni.

Čestitke povodom stotog jubileja ove značajne lipičke ustanove uputio je i gradonačelnik Vinko Kasana koji je istaknuo izvrsnu suradnju Grada Lipika i CPUZ-a Lipik poželjevši im još dugi, dugi niz godina uspješnog i kvalitetnog rada.

„Lijepo je danas biti u Lipiku, lijepo je biti u ovom Dječjem domu i čestitati vam rođendan. Cijelo stoljeće djeca žive u Lipiku i naravno da su građani Lipika ponosni na ovu djecu.“, rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

 „U 100 godina postojanja Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik postao je mjesto odrastanja tisućama djece koja nisu imala priliku odrastati u svojim obiteljima. Njihovi životi i sudbine našle su se u rukama vrijednih i posvećenih djelatnika Centra, od odgajateljica i odgajatelja, kuharica, domara, spremačica u čijim su srcima pronašli podršku i prihvaćanje potrebno svakom ljudskom biću. Centar danas predstavlja važnu kariku u skrbi za djecu u Republici Hrvatskoj i njegova je pozicija i uloga nezamjenjiva.“ – naglasio je ministar Piletić koji je istaknuo kako je socijalna skrb stup hrvatskog društva te da Vlada Republike Hrvatske kontinuirano povećava prava korisnika, ali i zaposlenika sustava. Pehare i medalje pobjednicima sportskih natjecanja je uručio ministar Piletić.

Izvor: compas.com.hr