Društvo

Danas je 11. godišnjica smrti istaknutog požeškog novinara, planinara i pisca poznatog pod nadimkom “Mali Pajdo”

14-09-2022 • 07:46
Rva
Ova putopisno-planinarska ekspedicija simboličnog naziva "Mali Pajdo" pokrenuta  je 2011. godine u znak sjećanje na Ivana "Malog Pajdu" Jakovinu, kao i promicanje Požeštine i planinarenja.

Ova putopisno-planinarska ekspedicija simboličnog naziva “Mali Pajdo” pokrenuta  je 2011. godine u znak sjećanje na Ivana “Malog Pajdu” Jakovinu, kao i promicanje Požeštine i planinarenja. I ove godine skupila se sedmeročlana grupa pajdašica i pajdaša iz raznih dijelova Europe i planinarskim druženjem u stilu Ivana “Malog Pajde” Jakovine, veselo i opušteno obilježila sada već tradicionalni i internacionalni planinarski događaj.

U usponu su sudjelovali Davorin i Ivan Jakovina iz Požege s prijateljima planinarima Ivanom iz Münchena, Tenom iz Berlina, Elli iz Atene i Aleksandrom i Petrom koji su za ovu prigodu doletjeli s Islanda.

“Ovim putem Vam javljam da smo i ove godine obljetnicu smrti moga djeda Ivana Jakovine, poznatim pod nadimkom “Mali Pajdo” obilježili na planinarski način u Innsbrucku gdje smo održali 11. planinarsku ekspediciju naziva “Mali Pajdo” Innsbruck 2022.” – rekao je istoimeni unuk Ivan Jakovina.

Skupina se zaputila iz Innsbrucka žičarom Nordkette do vrha Hafelekarspitze na visini od 2.334m, koji je ujedno i polazište za planinarenje Goetheovim putem.

U posljednjih desetljeće osvojeni su razni planinarski vrhovi poput Triglava u Sloveniji, Jebel Toubkala u Maroku, Musale u Bugarskoj, Zugspitza u Njemačkoj…

Nakon kratke zdravice i prigodne ceremonija uz dodjelu zahvalnica i recitiranje nekoliko “Pajdinih” pjesama, skupina je nastavila svoj pohod  Goethewegom do planinarskog doma Pfeishütte na visini od 1922 metra gdje se dobro raspoloženje uz pjesmu i veselje nastavilo dugo u vedru alpsku noć.

Ivan Jakovina bio je aktivan planinar HPD „Sokolovac 1898.“ iz Požege, gdje je bio vodič društvenih izleta i omiljeni planinarski prijatelj.

Foto i tekst: Ivan Jakovina