Kultura

Dan žena u Gradskoj knjižnici Požega

04-03-2022 • 11:09
Tena Protić
U Gradskoj knjižnici Požega održat će se nekoliko događaja povodom Dana žena i Međunarodnog dana žena.

U Gradskoj knjižnici Požega održat će se nekoliko događaja povodom Dana žena i Međunarodnog dana žena. Gradska knjižnica još od 2014. godine na Međunarodni dan žena priprema poseban program kojim daruje svoje suradnice, volonterke i prijateljice. 

Ove će godine u toj prigodi ugostiti Alis Marić, autoricu bloga Čitaj knjigu koju prati više od pola milijuna ljudi na društvenoj mreži Facebook.

O njezinu poslovnom uspjehu, poticanju čitanja kao profesiji te o novim oblicima rada i životnim prekretnicama govorit će se na susretu koji počinje u 19 sati na Galeriji svjetlosti 8. ožujka 2022. Uz Alis, u programu će nastupiti i Bruna Oberan koja će događaj obogatiti glazbenim nastupom.

Dana 8. ožujka 2022. u 18 sati u Dvorani znanja održat će se projekcija filma Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom redateljice Terese Griffiths.

Prvi je to film o razotkrivanju priče u pozadini antologijskog romana američke spisateljice Sylvije Plath, koja je svoj mladi život okončala tragično, i staklenom zvonu koje je srušilo mitove o ženama, raskrinkalo rodnu politiku 1950-ih, seksualni identitet i mentalno zdravlje u vrijeme kad se nježniji spol borio za pravo glasa. U filmu iz 2018. godine pojavljuju se i poznanici Sylvije Plath, od kojih su mnogi prvi put istupili u javnost.

Dana 9. ožujka 2022. u 18 sati na Galeriji svjetlosti održava se promocija knjige Živimo život svojih snova autorice Lidije Kovarik. 

Lidija Kovarik magistra je prava, MBA i uspješna poduzetnica. Preseljenjem u Prag ta je inspirativna i hrabra Požežanka svoj život promijenila prateći svoje snove, osjećaje i želje. Trenutačno je direktorica Muzeja iluzijske umjetnosti u Pragu, a životnu strast za psihologijom živi radeći kao certificirana životna i poslovna trenerica belgijske Inge Rock Akademije, svojim članstvom u Mensi Češke Republike te mentorstvom.

Ta inspirativna, kreativna i intuitivna žena svakom unosi mir i ujedno motivira druge kako bi na zabavan i zanimljiv način postali najbolja verzija sebe živeći život svojih snova.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje na projekciju filma i susret s Lidijom Kovarik, dok se na susret s Alis Marić može ući samo s pozivnicom.

U sljedećem se tjednu u Gradskoj knjižnici Požega održavaju i drugi događaji vezani za obilježavanje Dana grada Požege i Grgureva.

Srijeda 9.3. – Dječji odjel Gradske knjižnice Požega, Moj grad – cjelodnevna likovna aktivnost za djecu povodom Dana grada Požege.

Četvrtak 10.3. – u 18 sati, Galerija svjetlosti – otvorenje Kolektivne izložbe slika i radova sudionika likovne kolonije Vila Velebita 2020. – 2021. 

Četvrtak 10.3. – u 19 sati, Dvorana znanja- javna tribina povijesne postrojbe Gradska straža Požega, Maja Žebčević Matić: Sva lica Grgureva.