Društvo

Dan zamijenjenih uloga u Domu za starije i nemoćne osobe Velika

29-09-2022 • 07:07
Rva
Tako su korisnici na jedan dan bili kuhari, spremačice, pralje, medicinske sestre, skladištar, socijalni radnik, blagajnik i ravnateljica...

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba u Domu za starije i nemoćne osobe Velika organizirali su Dan zamijenjenih uloga. Tako su korisnici na jedan dan bili kuhari, spremačice, pralje, medicinske sestre, skladištar, socijalni radnik, blagajnik i ravnateljica. Cilj je bio razviti empatiju između korisnika i radnika, to jest, osvijestiti korisnicima važnost svakog zanimanja u Domu, a radnicima pomoći u razumijevanju korisnika i njihovih potreba.

Nakon što su se svi opet vratili u svoje uloge, iz Doma su upitali korisnike o ovoj ideji, a bilo je tu i zanimljivih odgovora…

„Znate, nije uvijek lako svima ugoditi. Moj je posao brinuti o svemu u ovome Domu. Nije loša ideja o zamjeni uloga; malo ćemo se bolje međusobno upoznati i razumjeti.“ – rekla je Ana Baković, ravnateljica za taj dan.

„U mladosti sam radila kao kuharica ali danas je puno modernija oprema nego prije. Ovo mi je bilo jako lijepo iskustvo i imam jedan savjet: grah se nikada ne miješa nego se smanji vatra i pusti da se krčka!“ – rekla je Marica Golubović, kuharica za taj dan.

„Pa dobro, dokle ću ja ovako? Radim kod kuće, radim u Domu, čistim, ribam…Ali dobro, sve ću ja to srediti…Mislim da bi i korisnici mogli biti malo uredniji, ali šta ćeš, stari su i bolesni pa im „pobjegne“…“ – rekla je Marija Jergović, spremačica za taj dan.

„Sviđa mi se ovdje raditi, jer sam inače 35 godina radila u računovodstvu u školi. Tada su me svi zvali „teta režiserka“. Najvažnije je prvo se javiti na telefon a strankama bih rekla da pričekaju.“ – rekla je Ana Romić, blagajnica za taj dan.

„Riješit ćemo tu sliku na RTL, samo ne mogu danas, imam drugog posla. Znate što, koliko ja vidim, ovdje svi imaju posla preko glave. Ovaj majstor bi mogao samo televizore popravljati jer babe ne znaju šta stiskaju na daljinskom pa ga stalno zovu. A on još uz to mora i kosit i vozit na preglede u bolnicu-bome mu nije lako.“ – rekao je Milivoj Lazić, majstor za taj dan.

 „Ajoj, što sam se ja napegljala u životu-teško je to, dodijalo mi! A kako je tek našim praljama koje peglaju za 130 korisnika, pa nije ni čudo što se nešto zamijeni ili izgubi, pogotovo ako nije obilježeno! Teže je radit’ u vešeraju nego čistit po sobama!“ – rekla je Marija Dukmenić, pralja za taj dan.

„Smirite se malo, šta kažete, da nemate stolicu? Ajoj, zlo je to kad stolicu nemate…A najgore je kad si u glavu bolestan! Hoću bit na Facebooku? Volila bi da budem pa da me moja Marica iz Austrije može vidit…“ – rekla je Katarina Ivanović, medicinska sestra za taj dan.

„Ajoj, težak je to posao biti socijalna radnica. Ne znam šta da im kažem kad mi dođu ovako sa problemom. Dosta bi mi bilo da mi dođu samo njih dvije koje se svađaju, to bi mi bilo i previše za jedan dan! A ne mogu ni zamislit kako je kad ih imate 130. I svatko od njih nešto traži…Nije vam lako…“ – rekla je Marija Biondić, socijalna radnica za taj dan.

Uoči Međunarodnog dana starijih osoba, u Domu će se održati prigodan program u kojemu sudjeluju radnici i korisnici.

“Svim stanovnicima naše županije, korisnici, radnici i ravnateljica Doma za starije nemoćne osobe Velika, žele sretan Međunarodni dan starijih osoba!” – poručili su iz Doma za starije i nemoćne osobe Velika.