Društvo

Dan otvorenih vrata u vojarni 123. brigade Hrvatske vojske u Požegi

26-05-2022 • 12:29
Tena Protić
"Do 15 sati je otvoren poziv svim našim sugrađanima. Dođite, bit će nam veliko zadovoljstvo sve vas ugostiti u našoj vojarni.”

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, danas su za građane su organizirani Dani otvorenih vrata u vojarnama diljem Hrvatske. Tako su u Vojarni 123. brigade Hrvatske vojske u Požegi izložena vozila i oprema, a oni najmlađi građani došli su vidjeti s kojim to sredstvima sve raspolaže naša vojska. Više o ovom danu rekao je pukovnik Ivica Kordić iz Središta za obuku i doktrinu logistike Požega.

“Danas je u vojarni  organiziran taktičko-tehnički zbor s ciljem proslave Dana hrvatske vojske i kopnene vojske te 31. obljetnice ustrojavanja hrvatske vojske. Tom prigodom organizirali smo taktičko-tehnički zbor, pozvali sve naše sugrađane, a ponajprije naše najmlađe vrtićarce, osnovnoškolce i srednjoškolce, da nam se pridruže danas. Da obiđu i vide s kojim sve sredstvima raspolažemo u našoj vojarni. na kojim sredstvima provodimo obuku, da se sami okušaju u rukovanju pješačkim oružanjem. Također da vide na koji način su smješteni dragovoljni ročnici tijekom boravka u terenskim uvjetima. Isto tako, da vide s kojim vozilima boravimo u međunarodnim vojnim operacijama.”

“Ono što je jako zanimljivo ovom prigodom istaknuti je da smo osmislili taktičko-tehnički zbor tako da prvo prikažem sredstva iz Domovinskog rata s kojim su naši branitelji branili ovu vojarnu i našu Požeštinu, kao i našu cijelu Hrvatsku. Jako je zanimljivo našim posjetiteljima vidjeti pješačko naoružanje iz Domovinskog rata, odore koje su korištene, imamo jako zanimljiv postav slika. Ne manje interesantno je i prvo improvizirano oklopljeno vozilo nazivom Sokol 100 koje je proizvelo jedno naše poduzeće koje je djelovalo još u prijeratnoj Slavonskoj Požegi, za potrebe naših branitelja. Vozilo se koristilo na bojištima Požeštine, ali isto tako na području Vinkovaca i Novo Gradiškom ratištu.”

“Osim te tradicijske postave imamo i postavu u kojoj prikazujemo promidžbu naših dragovoljnih ročnika, interesantno će biti našim posjetiteljima vidjeti pješačko naoružanje, najsuvremenije, koje je mahom proizvedeno u tvornicama Hrvatske i proizvod je hrvatske vojne struke i pameti.”

“Isto tako možemo vidjeti protuoklopna sredstva, pružanje prve pomoći u terenskim uvjetima, sredstva koja se koriste tijekom izvlačenja ranjenika – što je jako interesantno po dosadašnjem posjetu. Također, naši kolegi iz vojne policije pokazat će neka od svojih sredstava koja koriste u svom svakodnevnom radu. Ponajviše do sad je pokazan interes za vozila koja koristimo u mirovno vojnim operacijama diljem svijeta. Imamo vozila američke proizvodnje, najsuvremenija  i opremljena sa protueksplozijskom zaštitom, s naoružanjem i vojnom opremom, a može se vidjeti i praktičan prikaz.”

“Svatko će od naših sugrađana vidjeti vrlo zanimljiv postav, taktičko-tehnički zbor je započeo u 9 sati, otvoren je poziv do 15 sati svim našim sugrađanima. Dođite, bit će nam veliko zadovoljstvo sve vas ugostiti u našoj vojarni.” – rekao je pukovnik Ivica Kordić iz Središta za obuku I doktrinu logistike Požega.