Društvo

Dan narcisa: Nije problem manji broj otkrivenih nego broj kasno otkrivenih

02-04-2022 • 10:47
Rva
Zavod za javno zdravstvo, Liga protiv raka Požega i Klub žena operiranih na dojci Požega obilježili su prijepodne „Dan narcisa“, dan posvećen borbi protiv raka dojke

Zavod za javno zdravstvo, Liga protiv raka Požega i Klub žena operiranih na dojci Požega obilježili su prijepodne „Dan narcisa“, dan posvećen borbi protiv raka dojke.

Na Dan narcisa dijele se edukativne brošure i prodaju donirani cvjetovi narcisa. Sva prikupljena sredstva usmjeravaju se za pomoć pri ranom otkrivanju raka dojke, te za pomoć ženama oboljelima od raka dojke.

Dr. Jasmina Kovačević ističe da je u razdoblju pandemije cijeli sustav opterećen te su imali manji broj termina na raspolaganju za mamografije.

„Nismo mogli pozivati puno žena pa imamo zaostatke, no završetkom zadnjeg vala smo utrostručili broj termina i dodali radne subote tako da sad imamo dovoljno termina, no treba nam vrijeme da to nadoknadimo.

U prošle dvije godine nešto je manje otkrivenih jer je bilo i manje mamografija. Nije nam problem manji broj otkrivenih nego broj kasno otkrivenih. Za očekivat je da ćemo imati više kasno otkrivenog slučajeva raka dojke,  no neće se tu dogoditi neke velike promijene.  Imat ćemo porast smrtnosti u sljedećih 5-6 godina, no brzo ćemo to popraviti samo se trebamo tu angažirati.“, Kazala je dr. Kovačević.

Podsjetila je da u Pakracu mamografija nije u programu već nekoliko godina jer ne zadovoljava kriterije kvalitete, no problem bi trebao biti riješen mobilnim mamografom, u čemu se angažirala i gradonačelnica Pakraca, saborska zastupnica Anamarija Blažević, pa bi već krajem travnja trebao biti prvi dolazak mamografa što će svakako pomoći u nadoknađivanju zaostataka i ostanku naše županije među prvima u ranom otkrivanju raka dojke. Humanitarnoj akciji danas su se odazvali brojni Požežani, među kojima je bio i zamjenik gradonačelnica dr.sc. Borislav Miličević.