Politika

Dan branitelja Požeško-slavonske županije obilježavamo 17. rujna

11-08-2022 • 19:24
Rva
Tom prilikom prisjetit ćemo se 17. rujna 1991. godine, dana kada je nakon četiri dana opsade oslobođena vojarna u našem gradu

U organizaciji UHDDR-a Požeško-slavonske županije te pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i ove godine, osmi puta za redom, svečano će biti obilježen Dan branitelja Požeško-slavonske županije te 31. godišnjica oslobođenja požeške Vojarne 123. brigade HV.

Tom prilikom prisjetit ćemo se 17. rujna 1991. godine, dana kada je nakon četiri dana opsade oslobođena vojarna u našem gradu te se prvi puta u povijesti vojarne na jarbolu zavijorila hrvatska zastava, a upravo tim povodom, županica Antonija Jozić s predstavnicima UHDDR-a Požeško-slavonske županije održala je sastanak kako bi se obilježavanje i ove godine odvilo dostojanstveno kao i prethodnih godina.

Za sjećanje na taj dan i na sve one kojih više nema među nama, a dali su svoj doprinos da danas imamo slobodnu, suverenu i neovisnu Hrvatsku, 17. rujna na Trgu 123. brigade u Požegi uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, položit će se vijenci i zapaliti svijeće, nakon čega će Mimohod pobjednika, branitelja i građana od spomen obilježja hrvatskim braniteljima krenuti prema Vojarni 123. brigade.

Početkom ožujka 1991. godine pobunom srpskih terorista i napadom na policijsku postaju u Pakracu započinje rat u  Republici Hrvatskoj. Formirane požeške postrojbe brane domovinu od Vukovara do Dubrovnika te u velikom broju polažu živote na oltar domovine. Nakon četiri dana opsade, točnije 17. rujna 1991. godine oslobođena je vojarna u Požegi i prvi puta u povijesti na jarbolu se zavijorila Hrvatska zastava te su se stekli uvjeti za formiranje slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega čije ime danas ponosno nosi naša vojarna.