Društvo

„Cesarići“ na mobilnosti u Turskoj

25-05-2022 • 07:56
Rva
Požeška osnovna škola „Dobriša Cesarić“ sudjelovala je u petoj mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta Life with values u Turskoj

Požeška osnovna škola „Dobriša Cesarić“ sudjelovala je u petoj mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta Life with values u Turskoj od 9. do 14. svibnja u mjestu Germencik/ Kusadasi. Gost domaćin bila je Osnovna škola Sehit Cafer Ortaokulu iz mjesta Germencik. Na mobilnosti su sudjelovali učenici sedmih razreda Matej Miličević, Patrik Milinković, Ivan De Marco i Niko Radić. Nastavnice u pratnji su bile Julijana Madaj Prpić i Julijana Banovac sa ravnateljicom Zvjezdanom Krip.

Aktivnosti koje su se odvijale bile su pod zajedničkim krilaticama: Peace, Emphaty i Generosity.

Prvi dana aktivnosti održana je dobrodošlica za učenike i učitelje iz četiri zemlje: Portugala, Španjolske, Hrvatske i Poljske. Slijedio je glazbeni i scenski program gdje smo mogli čuti i upoznati narodne pjesme i tradicijski ples iz okolice mjesta Germencik, zatim su učenici odradili aktivnost upoznavanja i predstavljanja, podijeljeni su im pokloni dobrodošlice. Isti dan su koordinatori projekta upoznali guvernera pokrajine Aydin zaduženog za poslove u obrazovanju, upriličen je sastanak svih sudionika s gradonačelnikom mjesta i ravnateljem škole. Smještaj je bio organiziran u mjestu Kusadasi, oko 20 km od škole.

Drugi dan aktivnosti bio je rezerviran za rad na digitalnim alatima u školi. Sudjelovali su i učitelji i učenici. Upoznavali smo i radili u Canvi, Pixtonu i Wordsearch alatima.  Slijedio je posjet mjestima Selcuk i Isabey džamiji, te pitoresknom selu Sirince poznatom po prodaji začina. U poslijepodnevnim satima posjetili smo grad Kusadasi, poznato odmaralište, utvrdu u Kusadasiju, te njihovu tržnicu, na samoj obali Egejskog mora.

Treći dan aktivnosti organiziran je posjet Pamukalle kaskadama, jednom od najupečatljivijih mjesta u Turskoj, te posjet termalnim bazenima.

Četvrti dan učenici i učitelji odrađivali su kreativne radionice izrade rukotvorina od papira i slaganja origami ždralova kao podsjetnika na potrebu održanja mira u nestalnim vremenima. Održana je izložba svih rukotvorina s mobilnosti iz Grčke, Hrvatske, Španjolske i Portugala. Održan je sastanak koordinatora i snimanje podcasta s učenicima. Poslijepodne je ostavljeno za posjet hramovima u Efesu. Slijedio je posjet Kući djevice Marije, zadnjem poznatom prebivalištu djevice Marije.

Peti dan je organizirana plovidba brodom po Egejskom zaljevu, upoznavanje s ljepotama krajolika, te međusobno upoznavanje učenika i učitelja u ovoj mobilnosti. Održana je evaluacija uspješnosti odrađene mobilnosti i oproštajna večera s domaćinima.

Tijekom ove mobilnosti, kao i kod svih dosadašnjih naglasak je bio na razvijanju komunikacijskih vještina učenika, upoznavanju različitih školskih sustava, upoznavanja lokalnih tradicijskih kultura, upoznavanje s radom na različitim web 2.0 digitalnim alatima te razmjenom dobre prakse među učiteljima.

Projekt započeo 2019. godine uspio se održati i kroz nesigurnu pandemijsku 2020. godinu putem čestih online aktivnosti i sastanaka kojih su nositelji bili učenici sadašnjih sedmih razreda s koordinatoricom i učiteljicama. Velika pohvala ide svim učenicima sudionicima projekta na predstavljanju škole i svoje domovine. Ovakvi projekti i njihova uspješnost odraz su rada mnogih sudionika koji na njima rade, temelj su daljnjem razvoju društva tolerantnosti, društva savjesnih i odgovornih građana. Mnoge primjeri dobre prakse mogu se implementirati kroz učiteljev i učenikov daljnji profesionalni i privatni razvoj.