Društvo

Čekaju nas tri dana Međunarodnog konjičkog turnira u Pleternici

22-06-2022 • 12:23
Rva
Ovog vikenda očekuje nas najveći konjički turnir u Hrvatskoj – Međunarodni konjički turnir koji se održava na hipodromu u Pleternici.

Ovog vikenda u Pleternici se nastavlja LIDAS, a nakon pjesme i plesa došli smo i do vikenda posvećenog Međunarodnom konjičkom turniru. Osim što će Pleternica ugostiti predstavnike nekoliko država, bit će tu ipak i zabavnog sadržaja za sve posjetitelje. Više o programu za ovaj vikend rekli su u emisiji Jutro s Matkom gradonačelnica Pleternice Marija Šarić i njezin zamjenik Domagoj Katić, koji je ujedno i direktor Međunarodnog konjičkog turnira.

Protekla dva vikenda Pleternica je bila centar događanja, okupila je veliki broj posjetitelja koji su došli uživati u tradiciji.

„Naši Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva došli su do svog vrhunca ovoga vikenda. Krenuli smo s Kupom grada Pleternice gdje smo po prvi puta organizirali natjecanje naših nogometnih klubova. Grad Pleternica je valjda jedini koji ima toliki broj klubova, njih osam, te smo htjeli pokazati koliko se ponosimo njima i koliko su dobri i nama važni na terenu. Stoga smo napravili po prvi puta Kup, a on je bio jedan uvod u Fišijadu koja se održala ove godine u subotu, taj dan je također bio i drugi dan Kupa. Na Fišijadi je sudjelovalo oko 30-ak sudionika, ono što je bitno za naglasiti – kotlića je možda bilo manje, ali ekipe su bile izuzetno brojne i to me izuzetno veseli. Svi oni koji su došli su okupili veliki broj svojih prijatelja, došli na Fišijadu i lijepo se družili“ – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

„U nedjelju je uslijedio vrhunac one naše kulturne baštine, naše priče o tome kako izvlačimo sve ono što naše bake imaju u ormarima, sve naše običaje, nošnje. Sve najbolje što imamo izvlačimo kada se održava Smotra folklora, ove godine smo imali 15 KUD-ova, kako iz cijele Slavonije, tako i iz Bosne i Hercegovine te Dalmacije. Na jedan zanimljiv način je svatko od njih prezentirao ono najbolje što imaju o svom kraju, a na kraju Smotre prikazane su Najljepše skladbe sa šokačke rapsodije koja je održana u proljeće u dvorani Vatroslava Lisinskog. To je bila jedna lijepa završnica vikenda koji je iza nas, ali i jedan lijepi uvod u sve što nas čeka, kako na Konjičkom turniru, tako i tijekom ljeta kad imamo Malu školu tambure i otvorenje Muzeja bećarca.“ – dodala je Marija Šarić.

Ovog vikenda očekuje nas najveći konjički turnir u Hrvatskoj – Međunarodni konjički turnir koji se održava na hipodromu u Pleternici.

„Uz prepone, endurance i ostale discipline, jedna od disciplina je i zaprežni sport. Mi kao Slavonci smo nekako posebno privrženi za tu disciplinu i evo tijekom zadnjih 20-ak godina, priča je rasla uz potporu Grada Pleternice, uvijek su bili uz nas na čemu se posebno zahvaljujem u ime kluba. Očekuju nas tri dana zanimljivog programa što se tiče same vožnje.

„Po prvi puta 24. lipnja, dakle u petak navečer u 20 sati imamo noćnu vožnju…“

„Po uzoru na Svjetski kup četveroprega, po prvi puta će se nešto takvo održati u sklopu samog Konjičkog turnira. Ono što je važno naglasiti, noćna je vožnja, imamo rasvjetu, neće biti ni vruće, tako da ćemo to u jednim ugodnim okolnostima to održati.“ – rekao je Domagoj Katić.

„Za subotu imamo maraton utakmicu na našem novom poligonu, imali smo nove investicije u samoj maratonskoj stazi – to je sada novo kod nas po uzoru na sve velike svjetske konjičke turnire.“

Najveća ovogodišnja investicija bila je izgradnja nove maratonske staze istaknuo je Katić. Izgradili novu koja je koncipirana tako da publika može biti sama unutar prepreka i osjetiti više adrenalina tijekom turnira.

„Dakle u rangu s njima, kompletna infrastruktura koja čeka naše vozače u subotu u 12 sati. To će trajati do 18, 19 sati jer imamo veliki broj vozača, stoga smo morali ranije krenuti. U nedjelju je standardno vožnja među čunjevima, isto jedna atraktivna i zanimljiva utrka. Kreće u 10 sati, a jedno 4 sata programa zasigurno je i tu uključeno.“ – dodao je Domagoj Katić.

Međunarodno značenje ovog turnira donosi to da će ugostiti vozače iz Italije, Slovenije, Austrije, Luksemburga, Amerike, Srbije, Mađarske i Hrvatske. 

„Sve je prema pravilima Svjetske konjičke federacije koje smo i mi član, odnosno i Hrvatskog konjičkog saveza. Prijavio se ove godine rekordni broj vozača, radi se o 45 startova koje ćemo imati kroz nekoliko kategorija. Posebno me vesele nastupi djece koje ćemo imati, od 10, 11 i 12 godina, sve isto kao i seniori, bit će jako zanimljivo za gledati. Izuzetno smo ponosni na ovogodišnju postavu s obzirom na to da smo u top 5 Europskih turnira, očito i po broj samih vozača i zastupljenosti nacija.“ – dodao je Katić.

Što se tiče planova za budućnost Međunarodnog konjičkog turnira, Katić je istaknuo nekoliko stvari.

„Želimo nastaviti dobru suradnju s Gradom, dizati tu razinu turnira koja je na jednom zavidnom nivou. Mi kad smo krenuli prije desetak godina, to je bilo sve u nekim našim lokalnim okvirima, ali iz godine u godinu, upoznavali smo nove ljude i stjecali prijateljstva na međunarodnim turnirima – nakon nekih desetak godina postali smo i mi dio te međunarodne klupske scene. Zasigurno s ovom novom maratonskom stazom nam se otvaraju brojne mogućnosti. Ove godine uz same vozače iz 7 zemalja, dolazi nam i direktor Svjetske konjičke federacije vezano za zaprežni sport, odnosno za taj dio posla koji radi, zajedno s svojom delegacijom. Ići prema pregledu tog parkoura i pregledu cijelog hipodroma, pa ćemo vidjeti kakve su nam mogućnosti za daljnji napredak. Zasigurno nećemo ostati na ovom nivou, jer tko ne raste, zapravo stagnira, a tako ne dobivamo nove vozače, tako da ćemo ići prema novom većem nivou.“ – rekao je Katić.

Ulaz je besplatan, sve zainteresirane očekuju tri dana bogatstva zaprežnog sporta, a posebno je interesantna prva noćna vožnja koja se održava u petak od 20 sati. Zabavni program je najavila gradonačelnica Šarić.

„Na svim našim manifestacijama, pokušavamo ojačati iste, nije nam cilj pojačati broj već upotpuniti kvalitetu. Pokušavamo na svakoj manifestaciji ponuditi hranu i piće, a pritom uključujemo naše lokalne udruge i lokalne proizvođače, jer to je ono što je bitno. Da svi budemo dio te naše Pleterničke priče.“ – rekla je gradonačelnica.

Održat će se sajam lokalnih proizvoda, besplatne radionice za djecu kao i besplatno jahanje, a održat će se i Knjignik.

„Uključila se naša Gradska knjižnica i čitaonica, oni organiziraju Knjignik – piknik s knjigama. Dakle oni pokušavaju preusmjeriti taj dio publike van, preko ljeta se organizira na Trgu bećarca, a sada imamo na hipodromu. Bit će poseban program i predstava za djecu u petak u 17 sati, nakon toga je program za odrasle – dolazi nam stand up komičar. Sve to začinjavamo u petak navečer koncertima Tamburaškog sastava Zlatna Dolina i Stjepana Jeršeka Štefa. Pozivamo sve da nam dođu, za svakoga će biti ponešto!“ – dodala je gradonačelnica Marija Šarić.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.