Društvo

Čaj za malog zmaja – humanitarna akcija nastavlja se i ove godine

09-12-2022 • 11:37
Rva
Prošle godine prikupljeno je donacija u naravi i novcu u vrijednosti preko 66 tisuća kuna, a ove godine želi se pomoći 92 djece iz 44 obitelji.

S obzirom na pozitivne rezultate i velik odaziv građana i pravnih osoba u prethodnih šest godina, i ove godine se provodi javnozdravstvena humanitarna akcija „Čaj za malog zmaja“. Prikupljanje donacija je od 6. do 31. prosinca, dok je podjela planirana za 30. prosinca.

Prošle godine prikupljeno je donacija u naravi i novcu u vrijednosti preko 66 tisuća kuna, a ove godine želi se pomoći 92 djece iz 44 obitelji.

Na današnjoj konferenciji za medije ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac podsjetio je kako je akcija namijenjena djeci predškolske dobi i djeci polaznicima nižih razreda osnovne škole koji odrastaju u uvjetima siromaštva i nisu im uvijek dostupna sredstva za prevenciju bolesti.

Uz Centar za socijalnu skrb Požega, partneri u akciji su Udruga Humanum kao nositelj, Zavod za javno zdravstvo PSŽ, Dom zdravlja PSŽ, Zavod za hitnu medicinu, Grad Požega, Gradska knjižnica Požega, te suradnici s Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, gradske osnovne škole, dječji vrtići i Opća županijska bolnica Požega.

Ispred Udruga Humanum, predsjednica Štefanija Drežnjak istaknula je da se akcijom nastoji istaknuti važnost skrbi za druge i za one koji se nisu u mogućnosti brinuti za sebe, a blagdansko vrijeme je idealno vrijeme za to. Središnje mjesto prikupljanja donacija su Centar za socijalnu skrb Požega i Gradska knjižnica Požega. Udruga Humanum je otvorila i poseban podračun za prikupljanje novčanih donacija koje će iskoristiti za kupnju paketa korisnicima, a nalazi se na web stranici Udruge.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević dodao je da će se njihova ustanova uključiti tako da će liječnica Jasmina Kovačević održati predavanje prilikom predaje poklona djeci, vezano za aktualne respiratorne infekcije. Apelirao je također na građane da se prilikom prikupljanja poklona, vodi briga o tome da su kvalitetni i potrebni – čaj, med, kapi za nos, kape, šalovi, sredstva za higijenu.

Gradska knjižnica Požega jedna je od ustanova u kojoj će se prikupljati donacije, a građani ih mogu donositi u radnom vremenu knjižnice, od ponedjeljka do petka, od 8 do 20 sati.

Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije će se također uključiti s djelatnicima i poslovnim partnerima te suorganizacijom Humanitarne šetnje Mali dar za pravu stvar, izjavio je Slobodan Manović. Dom zdravlja Požeško-slavonske županije će se kao partner i ustanova uključiti kroz djelatnike i dobavljače u ovu akciju koji su prošlih godina velikodušno sudjelovali.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović izrazila je zadovoljstvo što se organiziraju akcije humanitarnog karaktera, osobito usmjerene na zdravlje djece i mladih. Grad Požega će se uključite na brojne načine, od realizacije i promocije aktivnosti do financijske podrške i podjele paketa.