Društvo

“Budi navijač, ne razbijač” i Dan otvorenih vrata policije

27-09-2022 • 12:22
Tena Protić
"Budi navijač, ne razbijač" i Dan otvorenih vrata policije.

Grad Požega i Policijska uprava požeško-slavonska održali su nekoliko aktivnosti preventivnog sadržaja u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc u Požegi. Povodom nadolazećeg Dana policije održan je Sajam mogućnosti, sportsku aktivnost “Budi navijač, ne razbijač“. Aktivnost “Budi navijač, ne razbijač” ima za cilj povećanje sigurnosti sudionika i gledatelja na sportskim natjecanjima. Sprječavanje vrijeđanja na rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj i drugoj osnovi te sprječavanje svih oblika nereda i nasilja vezanih u sport.

Također je održan malonogometni turnir u kojem su sudjelovali djelatnici Požeško-slavonske županije, Grada Požege, Policijske uprave požeško-slavonske, novinari te četiri ekipe osnovnih škola s područja grada. Svaka škola imala je po dvije navijačke skupine koje su za ovu sportsku prigodu izradile navijačke transparente. Cilj ove aktivnosti je probuditi svijest i ukazati navijačima da se na sportska događanja dođu zabaviti, miroljubivo navijati bez vrijeđanja i omalovažavanja te nasilja.

Sve je uvodno pozdravila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović.

„Drago nam je što imamo priliku u suradnji s Policijskom upravom požeško-slavonskom sudjelovati u organizaciji preventivnih aktivnosti. Na taj način radimo na sprječavanju svih vrsta nasilnog ponašanja i razvijati navijačku kulturu. Grad Požega kao grad prijatelja djece, uz ovakve aktivnosti nastoji utjecati na što zdraviji razvoj djece. Vaša sigurnost nam je na prvom mjestu, nastojat ćemo i dalje podržavati ovakve aktivnosti. Želim vam da se danas u dobrom sportskom duhu zabavite i uživate u aktivnostima koje smo za vas pripremili.“ – rekla je pročelnica Maja Petrović.

Nekoliko prigodnih riječi o današnjem programu rekao je načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić.

„Zahvaljujem svima koji sudjeluju, posebno učenicima osnovnih škola iz Požege i osnovnoškolcima iz Poljske koji imaju svoju nogometnu ekipu. Današnje aktivnosti organizirane su u prigodi obilježavanja Dana policije. Želja nam je da jednom neposrednom komunikacijom sa zajednicom i s djecom – da vas upoznamo s aktivnostima policije. Danas je pripremljeno više aktivnosti, no zbog lošeg vremena nalazimo se u ovoj Sportskoj dvorani. Zahvaljujem se Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Požegi na suradnji i podršci u ovoj organizaciji te svima čestitam Dan policije.“ – rekao je Željko Grgić, načelnik PU požeško-slavonske.

Drugi dio ove preventivne akcije bio je program pod nazivom “Zajedno više možemo”.

Program primarne prevencije zlouporabe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti. Vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja, a namijenjen je učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima. Tako će su učenici osnovnih škola u pratnji svojih učitelja i kontakt policajaca imali mogućnost obići štandove gdje će su im različite kulturno-umjetničke, sportske i druge udruge predstavile svoje sadržaje. Sve kako bi oni mogli odabrati određenu aktivnosti kojom se baviti u slobodno vrijeme, tako je funkcionirao Sajam mogućnosti u predvorju Sportske dvorane.

Policijska uprava požeško-slavonska također u sklopu ove dvije preventivne aktivnosti ,a povodom nadolazećeg Dana policije, održala Dan otvorenih vrata policije.

Policijski službenici su prezentirati opremu – uređaj za snimanje brzine, uređaje za mjerenje koncentracije alkohola, uređaj za utvrđivanje prisutnosti droge u organizmu, vozilo za očevide, presretač i motocikl. Policijski službenici ureda načelnika će prezentirali su nacionalne programe koje provode, a policijski službenici kriminalističke policije prezentirali s testere za droge te uzroke raznih vrsta droga, kao i opremu te kriminalističke tehnike. Policijski službenici protueksplozivne zaštite prezentirali su svoju opremu i rad, dok je interventna jedinica policije prezentirala opremu i naoružanje koje koriste te su demonstrirali borilačke vještine – primjenu palice, oružja i taktike postupanja, kao i primjenu policijskih ovlasti, što možete pogledati u videu.