Scena

Bliži nam se Martinje u Kutjevu

29-10-2022 • 07:31
Rva
Bliži nam se Martinje u Kutjevu

Jeste li znali da je sveti Martin prvi svetac koji nije bio mučenik, a ipak ima svoj blagdan? Svetac je to kojeg slave i Kutjevčani tako što krste mošt. Dugotrajnim iskustvima vinogradara i vinara došlo se do zaključka da vrenje najčešće završava u studenome te se svečanost prijelaza mošta u vino obilježava šaljivom ceremonijom.

PROMO

Martinje u Kutjevu počinje 5. studenoga Danom otvorenih podruma.

Osam kutjevačkih vinara otvara vrata svojih podruma i posjetiteljima nudi mogućnost degustacije najfinijih vina. Ono što Martinje čini atraktivnim aktivnosti su koje Kutjevo nudi posjetiteljima i mještanima. Planinari iz Hrvatske i susjednih zemalja radoznalo sudjeluju u svečanostima Martinja, ali prvo prolaze planinarskim stazama Krndije i Papuka, uživajući u ljepotama našeg zavičaja.

Program se nastavlja 6. studenoga na središnjem mjestu događanja – Trgu graševine, okupljanjem planinara uz tradicionalni slavonski doručak.

U poslijepodnevnim satima očekuje vas martinjski sajam gdje će posjetitelji moći kušati vina kutjevačkih vinara. Osim vina, za posjetitelje je pripremljena i bogata gastronomska ponuda te raznolika ponuda proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i rukotvorina. U sklopu programa održat će se i povorka od Trga graševine do crkve rođenja Blažene Djevice Marije gdje će biti blagoslov mošta. U povorci će sudjelovati nekoliko konjskih zaprega, konjanika te muška pjevačka skupina „Grabarčani“ iz Grabarja i muška pjevačka skupina „Zavičaj“ iz Pakoštana.

Najupečatljiviji dio svake proslave Martinja onaj je u kojem na pozornicu dolazi vinski biskup.

Ceremonija počinje s veselom pjesmom, najčešće posvećenom svetom Martinu – Došel je, došel, sveti Martin, vino bu krstil, ja ga bum pil. Posjetitelje će pjesmom i plesom zagrijati Tamburaški sastav De Gotho, Tamburaški sastav Bisernica te Nevera band.

Požeško-slavonska županija raj je za ljubitelje vina i gurmane, stoga dođite i počastite svoja nepca bogatim okusima vinskih kapljica i slavonskih specijaliteta.

Doživi Zlatnu Slavoniju na VisitSlavonia.hr