Društvo

Biskup Antun Škvorčević posjetio zatvor u Požegi

15-12-2022 • 08:59
Rva
Već tradicionalno požeški biskup Antun Škvorčević u svojim predbožićnim pastoralnim aktivnostima posjećuje i požeški Zatvor.

Već tradicionalno požeški biskup Antun Škvorčević u svojim predbožićnim pastoralnim aktivnostima posjećuje i požeški Zatvor. U srijedu, 14. prosinca 2022. predvodio je euharistijsko slavlje za djelatnike i osobe koje se nalaze u Kaznionici. Koncelebrirali su zatvorski dušobrižnik Ivica Bošnjak i tajnik Matej Siluković. Na početku je biskup pozdravio sve sudionike na čelu s upraviteljem Kaznionice Zvonimirom Leopoldovićem. Podsjetio je na brojna nastojanja da se za Božić stvori poseban vanjski ugođaj u obitelji i javnosti, što nekima stvara nelagodu zbog tereta koji trebaju tom prigodom podnijeti. Istaknuo je kako je Božić u Crkvi i društvu, uključujući i zatvor ponajprije stvarnost u srcu koje je budno za Boga. Kazao je da je upravo to smisao i cilj ovoga njegova susreta sa zatvorenicima. Pozvao ih je da svoju budnost očituju u kajanju za sebične i zle čine koji su im umrtvili srce, da ono oživi Božjim milosrđem i praštanjem, bude sposobno razumjeti Božju blizinu u riječi koju naviještamo i otajstvu koje slavimo, te se tako dogodi istinski Božić.

Na kraju euharistijskog slavlja jedna zatvorenica predala je biskupu Antunu na dar ručni rad koji su izradile zatvorenice, zahvalila mu na dolasku u njihovu ustanovu kako bi im posvjedočio svoju blizinu te mu je čestitala Božić. Biskup je dodao kako mu je ne tako davno jedna osoba koja je izašla iz zatvora rekla da je to najgore mjesto za život. No, nakon razgovora utvrdili su da je ipak najgore mjesto za život naša zatvorena duša, nečista savjest, srce umrtvljeno sebičnošću. Potaknuo ih je da pomognu svojoj savjesti kroz svetu ispovijed, da se u njoj nastani Božje milosrđe i ljubav te im tako srce postane lijepo mjesto stanovanja. Biskup je zahvalio djelatnicima za sve što čine prema zatvorenicima, a zatvorenike potaknuo da djelatnicima iskazuju poštovanje za trud oko njihova dostojnog boravka u ovoj ustanovi. Svoju zahvalu biskup je uputio i dušobrižniku Ivici Bošnjaku te pjevačima iz kuzmičke Župe, koji su u slavlje unijeli raspoloženje adventske radosti.