Gospodarstvo

Apel građanima o paljenju vatre na otvorenom

14-07-2022 • 12:35
Rva
U proteklom razdoblju je bilo vrlo malo padalina pa je stoga vegetacija suha što doprinosi brzom širenju požara.

Iz Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije poslali su apel građanima o paljenju vatre na otvorenom

Apel građanima Požeško-slavonske županije da se suzdrže od bilo kakvog korištenja vatre na otvorenom prostoru. U proteklom razdoblju je bilo vrlo malo padalina pa je stoga vegetacija suha što doprinosi brzom širenju požara te je gotovo nemoguće kontrolirati paljenje vatre na otvorenim prostorima.

Apeliramo da se spaljivanje ne obavlja već da se vrši kompostiranje, mehaničko uništavanje ili da se čeka kraj zabrane paljenja vatre na otvorenom i kada se stvore povoljni uvjeti za spaljivanje, naravno opet uz poduzimanje svih preventivnih mjera kako ne bi došlo do požara.

Podsjećamo na Odluku o zabrani paljenja vatre na otvorenom koju je županica Antonija Jozić donijela 13. svibnja 2022. godine. Tom odlukom je zabranjeno paljenje vatre na svim otvorenim prostorima -poljoprivredno zemljište, zaštićeni dijelovi prirode, šume, šumska zemljišta, zemljište u neposrednoj blizini šume, zemljište na kojemu su građevine javne i poslovne namjene, odlagališta otpada, gradski parkovi, okućnice i ostali otvoreni prostori. Odluka traje u razdoblju od 01. lipnja do 30. rujna 2022. godine.

Izuzima se paljenje vatre u tipskim ložištima izgrađenim u svrhu pripreme hrane prilikom čega treba voditi brigu da se poduzmu sve preventivne mjere zaštite od požara.