Društvo

[ANKETA] Prošlo je godinu dana od nevremena – treba li nam protugradna obrana?

25-06-2022 • 09:15
Rva
Danas je točno godinu dana - Prisjetili smo se kako je to izgledalo te vam nakon kratke analize ponudili pitanje – ima li protugradna obrana smisla ili ne?

Danas je točno godinu dana od nevremena koje je pogodilo Požeštinu i prouzročilo štetu u desecima milijuna kuna.

Razbijeni krovovi, fasade, automobili, proizvodna postrojenja, trgovine, poljoprivredne površine… sve je bilo uništeno u manje od pola sata. Nakon nevremena obišli smo središnji i istočni dio grada.

Pomoć je odobrena na sjednici Vlade 1. srpnja.

Nakon procedure prijave šteta, obilaska terena, administrativne kontrole, krajem godine krenule su isplate za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode na stambenim objektima, poljoprivrednicima, za sanaciju objekata ustanova i drugih oštećenika.

Gdje smo danas? Možemo li se obraniti i u budućnosti spriječiti ovakve štete?

Nakon svake tuče (grada), koje je i ove godine bilo na području kontinentalne Hrvatske, postavlja se isto pitanje. Hrvatska ima Zakon o sustavu obrane od tuče koji se ne provodi u potpunosti. Prema Analizi sustava obrane od tuče Državnog hidrometeorološkog zavoda iz 2018. godine, obrana od tuče protugradnim raketama nije dokazana i nije ekonomski opravdana, a metode nemaju čvrsto uporište u znanosti. Navode i da EU legislativa ne poznaje sustav obrane od tuče. Cijelu analizu možete pogledati OVDJE.

Prema navedenoj Analizi obranu od tuče protugradnim raketama imali su Rusija, Srbija, te na dijelovima teritorija EU zemlje Mađarska, Rumunjska i Bugarska, a u nekim zemljama poput Austrije i Španjolske, primjenjuju se prizemni generatori ili zrakoplovi, kao privatna inicijativa i bez pomoći države.

Raketama se (uspješno) brane u Bosni i Hercegovini, entitetu Republika Srpska. U jednom banjalučkom mediju prije dva tjedna objavljen je razgovor sa direktorom tamošnjeg javnog poduzeća zaduženog za protugradnu obranu. Oni ne samo da vjeruju u svrsishodnost protugradne obrane, nego intenzivno investiraju u njezin razvoj – meteorološke radare, automatske protugradne stanice i prizemne generatore.

Pri samom kraju razgovora direktor Tihomir Dejanović prisjetio se također 25. lipnja 2021. godine. Evo što je izjavio:

„Činjenica je, i nakon više godina se vidi da nije slučajnost, da ta oblačnost kod nas prođe sa minimalnim ili nikakvim štetama od grada, a kod njih (Hrvatska) napravi desetine milijuna eura štete.

Ilustrativan je 25. lipnja 2021. godine kada smo mi djelovali na oblak koji je krenuo od Čelinca i ispalili oko 40 protugradnih raketa. Kod nas je dao pojavu sugradice u pljusku, bez štete, a kada je prešao u Hrvatsku, i kada je, nakon nekih 20 kilometra zračne linije prestalo djelovanje srebrnog-jodida koji smo mi unijeli, počeo je padati grad veličine teniske loptice i stradala je cijela Požeška kotlina, poljoprivreda, objekti, krovovi, automobili…“, izjavio je. Cijeli razgovor možete pročitati OVDJE.

S obzirom na to da bi legislativa svih članica EU trebala biti usklađena, a da sustav obrane od tuče u većini zemalja ne postoji, za pretpostaviti je da će vrlo brzo, možda i do kraja ove godine, Zakon o obrani od tuče koji se ne primjenjuje prestati važiti, nego da će se vratiti protugradni sustav kroz rakete i prizemne generatore.

I jedna i druga strana će predočiti znanstvene rezultate svojih istraživanja koja im idu u korist, a mi PITAMO VAS:

PROTUGRADNA OBRANA RAKETAMA: