Kultura

Akvalna Požega Matka Peića – Izložba likovnih djela

07-03-2022 • 10:38
Tena Protić
Gradski muzej Požega povodom obilježavanja Dana grada Požege organizira izložbu „Akvalna Požega Matka Peića“.

Gradski muzej Požega povodom obilježavanja Dana grada Požege i otkupa Zbirke akademika Matka Peića organizira izložbu „Akvalna Požega Matka Peića“. Na izložbi će se prezentirati šezdesetak likovnih djela, uglavnom akvarela akademskog slikara Matka Peića.

Otvorenje izložbe je 9.ožujka u 18 sati u izložbenom prostoru „Galerije Ciraki“ Gradskog kazališta u Požegi.

Na izložbi će se prezentirati šezdesetak likovnih djela, uglavnom akvarela akademskog slikara Matka Peića. Studirao je slikarstvo od 1941. do 1946. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Vladimira Becića i Ljube Babića.

Ova izložba tematski je vezana uz Požegu, gledanu s različitih strana i u različito vrijeme. Od početka studija slikarstva Matka Peića, pa tijekom narednih dvadesetak godina.

Gradski muzej Požega sredstvima grada Požege otkupio je uz arhivsku i knjižnu građa 7761 likovno djelo Matka Peića i drugih autora.

Kako cjeloviti opus Matka Peića do sada nije prezentiran javnosti, jer je svoja likovna djela čuvao od javnosti, da bi promovirao druge umjetnike. Nakon otkupa njegove ostavštine moglo se pristupiti sistematskoj obradi građe. Zatim i različitom vidu njezinog prezentiranja javnosti.

Za ovu izložbu izdvojen je poseban segment, koji se odnosi na slike s temom Požege.

Svježa i neposredna zapažanja slikara s jasnim izrazom pretočena su tehnikom akvarela u specifičnu arhitekturu Požege, a to su voda i zelenilo. Koja ovu netipičnu gradsku sredinu karakterizira po mišljenju Matka Peića kao „akvalni grada“.

Motivi na slikama koje Matko Peić naziva požeškom arhitekturom, ne prikazuju arhitekturu građenu od drveta ili kamena. Nego arhitekturu zelenila i vode koji izviru, teku, spuštaju se i isprepliću putevima, šumom, poljem, parkovima, vrtovima, uz požeške kuće i dvorišta i Požegu čine posebnim gradom ugodnim za život.

Izložba će biti otvorena do 9. travnja u izložbenom prostoru „Galerije Ciraki“, Gradskog kazališta Požega.