Društvo

Akcija povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

30-11-2022 • 13:00
Tena Protić
„Od 17. prosinca stupa na snagu novi pravilnik koji propisuje dodatna prava i mogućnosti obilježavanja vozila za osobe s invaliditetom.“

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske su u suradnji s Gradom Požega te predstavnicima udruga koje djeluju na području poboljšanja uvjeta za osobe s invaliditetom proveli aktivnost s ciljem senzibiliranja šire javnosti o problematici pristupačnosti te podizanja razine svijesti svih sudionika u prometu u pogledu skrbi o osobama s invaliditetom. Prethodno tome održan je radni sastanak u Gradskoj vijećnici, a kojem su prisustvovali pročelnice Grada Požege Maja Petrović i Andreja Menđel, policijski službenici te predstavnici udruga osoba s invaliditetom s područja grada Požege. 

Uvodno se obratila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović koja je naglasila važnost redovitog upućivanja javnosti o uključivanju osoba s invaliditetom u aktivno i ravnopravno sudjelovanje u društvenoj zajednici.

„Izrazito je važno redovito upućivati i poticati javnost na važnost uključivanja osoba s invaliditetom u aktivno i ravnopravno sudjelovanje u društvenoj zajednici te prilagodbe koje su nužne da se to omogući. Dužnost svih članova društva je doprinijeti poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i zalagati se za društvo jednakih prilika i mogućnosti. Uz nastojanja za uklanjanje svih vrsta prepreka, izrazito je važno kroz edukaciju i socijalnu podršku pridonijeti i olakšavanju ostvarivanja prava i usluga osoba s invaliditetom. Grad Požega podržava rad udruga koje doprinose ostvarivanju ovih prava te se zalaže za ravnopravno uključivanje osoba s invaliditetom u sve sfere društvenog života, a tu su nam kao podrška i PU požeško-slavonska. Želim vam puno uspjeha u daljnjem radu, mi ćemo i dalje nastojati pružati podršku za ostvarivanje boljih svakodnevnih prilika osoba s invaliditetom.“ – rekla je pročelnica Petrović.

Više samoj pristupačnosti i prometnoj kulturi u gradu rekla je pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege Andreja Menđel.

„Prošle godine smo pričali o onome što je odrađeno po pitanju prometa i označavanja parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjenom pristupačnosti. Ove godine uz sve što smo spomenu lani, pri izgradnji svih prometnica smo naročitu pažnju posvetili na označavanje, ne samo zakonski minimalno propisano, nego i povećanog broja parkirnih mjesta. Pokušavamo u svakodnevnom radu, kako s udrugama, tako i s građanima je pronaći dijalog i doći do zaključka kojim bi pomogli osobama s invaliditetom. Isto tako, čime bi ih doveli u ravnopravniji položaj kad je u pitanju korištenje komunalne infrastrukture.“

„Ove godine smo imali provedena dva postupka nabave, prilagođavaju se prostori Glazbene škole i Osnovne škole Dobriša Cesarić u Požegi. Ono što je nama bitno, da svi budemo tu jedni za druge, da komuniciramo i odradimo stvari koje možemo, u kratkom roku. Ono što je bio problem u nekakvom dosadašnjem radu – novije zgrade nisu zadovoljavale uvjete pristupačnosti, pa sada u svim novim pozivima osim onog zakonskog minimuma, nastojimo prijeći prag i omogućiti što bolje uvjete. Veselim se i budućoj suradnji, nadam se da ćemo iduće godine u ovo vrijeme imati nekakve konkretne projekte s kojima ćemo se moći pohvaliti.“ – rekla je pročelnica Menđel.

Policijski službenik za prevenciju Goran Matijević rekao je više o aktivnostima koje svakodnevno provode, a sve s ciljem boljih uvjeta za osobe s invaliditetom u prometu.

„Ovo je već tradicionalna naša aktivnost povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a ona ima za cilj poticanje razumijevanja problematike široj javnosti. Možemo istaknuti da je na području naše Policijske uprave stanje sigurnosti što se tiče kaznenih djela u kojima bi žrtve bile osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi – dobro. Tome zasigurno doprinose i ovakve aktivnosti na čemu zahvaljujem svima ovdje nazočnima, kao i dobra suradnja policije i udruga. Svako ističem da tijekom kalendarske godine provodimo razne aktivnosti koje su usmjerene na zaštitu osoba s invaliditetom. Ove godine smo sudjelovali u značajnom projektu na razini Hrvatske – Nove mogućnosti i bolja socijalna uključenost starijih osoba. Sve to su samo neke kockice u nizu stvari koje poduzimamo tijekom cijele godine, kako bi našim građanima, odnosno osobama s invaliditetom, pomogli da kvalitetnije žive u zajednici.“ – rekao je Matijević.

Na Trgu Svetog Trojstva policijski službenici su proveli akciju provjere znakova pristupačnosti te su podijelili promo materijale. Više o sankcijama i novom pravilniku za oznake automobila rekao je Zvonimir Lukačević.

„Policijski službenici kroz redovne zadaće, ali i provođenjem preventivno represivnih aktivnosti, posvećuju pozornost osobama s invaliditetom i njihovoj pristupačnosti mjestima za parkiranje. Na mjestima za parkiranje, ako parkira osoba koja na to nije imala pravo, predviđena je sankcija od 700,00 kuna.“

„Od 17. prosinca stupa na snagu novi pravilnik koji propisuje dodatna prava i mogućnosti obilježavanja vozila za osobe s invaliditetom.“

„Sada će se zvati „Parkirališne karte osoba s invaliditetom“, jedna novina, Zakon je izglasan prošle godine i stupa na snagu 17. prosinca. Osobe s invaliditetom imaju pravo obilježiti svoje vozilo sa znakom pristupačnosti, a on se izdaje u Županijskim uredima.“ – rekao je Zvonimir Lukačević.

Na području Policijske uprave požeško-slavonske tijekom deset mjeseci ove godine evidentirano je 299 prekršaja parkiranja na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 700,00 kuna.