Društvo

Akcija policije – nadzor korištenja sigurnosnog pojasa

07-04-2022 • 10:33
Tena Protić
Policijski službenici danas će pojačano provoditi nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.

Na području Policijske uprave požeško-slavonske sukladno Akciji mreže prometnih policija Europe “ROADPOL” u razdoblju od 4. do 10. travnja, provodi se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa. Iz Policijske uprave požeško-slavonske podsjećaju, da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici na stražnjim sjedalima) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve.

Danas, 7. travnja policijski službenici će pojačano provoditi nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.

“Na području Policijske uprave požeško-slavonske u protekloj godini procesuiran je ukupno 1371 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa. U prva tri mjeseca ove godine procesuirano ih je ukupno 356.” – rekla je glasnogovornica Nikolina Janković.

Napominju da se djeca niža od 150 cm u vozilima ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila.

Vozač motornog vozila koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i u kojem su ugrađeni sigurnosni pojasevi smije na sjedalima koja nisu prednja prevoziti djecu nižu od 150 cm, a visoku barem 135 cm, koja nisu smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ukoliko su ona pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe.

Policijski službenici će sankcionirati i ostale teže prekršaje koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, kao što je vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisno pretjecanje, vožnja neregistriranim i neosiguranim vozilima, nepropisno korištenje mobitela i dr.

Pojačani nadzor, vodeći računa da se ne stvaraju zastoji u odvijanju prometa, policijski službenici će provoditi na više nadzornih mjesta na cestama naše županije stoga upozoravamo vozače da se pridržavaju prometnih propisa.