Gospodarstvo

Aglomeracija Pleternica: Izgradnjom će stanovnici dobiti uvjete kvalitete života 21. stoljeća

08-07-2022 • 12:08
Rva
U sklopu EU projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Pleternica“ jučer je održan posjet gradilištu

U sklopu EU projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Pleternica“ jučer je održan posjet gradilištu uz nazočnost zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda  Davora Vukmirića, gradonačelnice Grada Pleternice Marije Šarić, načelnika Općine Jakšić Ivice Kovačevića, direktora Tekije d.o.o. Ante Bekića te izvođača radova, nadzora i voditelja projekta. Lokacija obilaska bila je crpna stanica i retencijski bazen kraj Orljave u Kuzmici.

Plan dovršetka bio je sredinom kolovoza, no direktor Tekije Anto Bekić je istaknuo da će taj rok biti pomaknut prema kraju godine.

Zadovoljan zbog provedbe projekta je načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević jer s ovom aglomeracijom stanovnici Jakšića dobivaju kvalitetniji sustav i bolju zaštitu okoliša.

Ovo je najveći projekt u povijesti Pleternice, pa je zadovoljstvo izrazila i gradonačelnika Marija Šarić.

– Više od 90 posto naših sugrađana dobit će mogućnost priključka i ostvarit će se uvjeti kvalitete života kakvu naši sugrađani zaslužuju u 21. stoljeću. U ovom projektu naučili smo se pomaći svoje granice strpljenja, na čemu želim prvenstveno zahvaliti predstavnicima Hrvatskih voda, ali i mojim sugrađanima koji strpljivo podnose sve ono što se događa.-, izjavila je gradonačelnica Šarić.

Trenutnu situaciju s projektom pojasnio je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

– Sjećam se lavovskog pristupa današnje županice Antonije Jozić i bez nje tog projekta ne bi bilo, jer su postojali kratki rokovi za pripremu kako bi on mogao otići u provedbu. Zahvaljujem joj se na ovom, ali i drugim projektima aglomeracija na području Požeško-slavonske županije.

Ovo je, nažalost, jedan od projekata koji najbolje oslikava problematiku s kojom se građevinska operativa danas suočava. Imali smo objektivne okolnosti poput pandemije i porasta cijena materijala, ali imamo i subjektivnih slabosti. Već smo išli u produljenje roka, no to nije bilo dovoljno. Nadam se da je ovo zadnje produljenje, za što nam treba snažna mobilizacija unutar izvođača radova. Ohrabrujuće su vijesti da će se sve što se tiče aglomeracije Pleternice uspjeti staviti u prioritete i prvi plan, pa ovim putem molim sve aktere da odrade svoj dio posla.-, rekao je Vukmirić.

Projekt provodi Tekija d.o.o. Požega, a projektni partneri su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo financija, Hrvatske vode, Grad Pleternica, Grad Požega i Općina Jakšić. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.