Kultura

93 milijuna eura vrijedni Javni pozivi za kulturu – u okviru programa Obzor Europa

24-01-2022 • 11:54
Rva
Javni pozivi za prijavu projektnih prijedloga unutar Klastera 2 – kultura, kreativnost i uključivo društvo otvoreni su u okviru programa Obzor Europa.

Javni pozivi za prijavu projektnih prijedloga unutar Klastera 2 – kultura, kreativnost i uključivo društvo otvoreni su u okviru programa Obzor Europa.

Glavni ciljevi tog klastera su doprinos zelenoj i digitalnoj tranziciji u kontekstu oporavka od pandemije bolesti COVID-19, ali i potpora temama poput demokracije i upravljanja, kulturne baštine te društvene i gospodarske tranzicije.

Većina poziva usmjerena je na pitanja kulturnog ekosustava, posebice kulturnu baštinu i kulturnu industriju. Jedan od poziva posvećen je i prošle godine pokrenutom programu Novi europski Bauhaus, odnosno oblikovanju zelenijeg, ljepšeg i pravednijeg načina života u kreativnim i uključivim društvima putem arhitekture, dizajna i umjetnosti.

Pozivi su podijeljeni u tri područja:

• Reshaping democracies (demokracija, mediji, umjetna inteligencija)
• A sustainable future for Europe (diskriminacija i ravnopravnost, društvene pojave i procesi, migracije i mobilnost, dobrobit i održivi razvoj)
• Research and innovation on cultural heritage and cultural and creative industries (kulturna baština, održiv glazbeni ekosustav, očuvanje jezika, klimatske promjene, videoigre, konkurentnost filmske industrije, Novi europski Bauhaus).

Pozivi vrijedni 93 milijuna eura obuhvaćaju ukupno 29 tema, a više informacija, te kontakti nacionalnih koordinatora dostupni su na nacionalnim stranicama programa Obzor Europa.

Rok za dostavu projektnih prijedloga je 20. travnja 2022. u 17 sati.