Sport

300 tisuća kuna za provedbu projekta Boćarskom klubu osoba s invaliditetom „Nada“

14-11-2022 • 12:50
Rva
„Program je sufinanciran kao jedan od 45 izabranih programa na nacionalnom nivou, što je iznimno veliki uspjeh Kluba obzirom na izuzetno veliki broj apliciranih programa na navedeni natječaj.“ – poručili su.

Boćarski klub osoba s invaliditetom „Nada“ grada Požege i Požeško-slavonske županije provodi trogodišnji program pod nazivom „ P.E.Z. program psihosocijalne podrške (P.revencija ,E.dukacija, Z.dravlje)!“ u vrijednosti od 300 tisuća kuna. Program je odobren u sklopu natječaja za prijavu trogodišnjih programa udruga iz područja „Psihosocijalne potpore u svrhu traženja financijske potpore iz dijela prihoda od igara na sreću za 2022. godinu“ Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske , a u okviru „Preventivnih programa u području organiziranog provođenja psihosocijalne potpore oboljelima od kroničnih nezaraznih, zaraznih i rijetkih bolesti te unaprjeđenje mentalnog zdravstva i zdravstva ranjivih skupina – suradnja s udrugama na provedbi Nacionalnih programa“.

Posebna kvaliteta programa očituje u njegovim ciljevima i specifičnim uslugama za osobe s invaliditetom na području očuvanja fizičkog  mentalnog zdravlja. Opći cilj programa je unapređenje psihičkog i tjelesnog zdravlja osoba s najtežom vrstom i stupnjem invalidnosti i njihovih članova obitelji. Ovo je prvi program ovakvog karaktera i aktivnosti na našem području.

Partneri u provedbi programa su Grad Pakrac, Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama gradova Pakraca i Lipika „Latica“, Udruga za unaprjeđenje mentalnog zdravlja „Vrapčići“-Slavonski Brod te Ronilački klub Požega.

Zajedničkim djelovanjem partnera planiraju se postići sljedeći ciljevi programa:

– Prevencija nastanka psihičkih oboljenja kod ciljane skupine i razvoj programa podrške psihičkom zdravlju.
– Provedba programa psihosocijalne podrške osobama s invaliditetom i članovima njihove obitelji.
– Provedba programa unapređenja tjelesnog zdravlja osoba s invaliditetom.
– Razvoj javno zagovaračkog programa smanjenja stigmatizacije psihičkih poremećaja kod osoba s invaliditetom s naglaskom na važnost multidisciplinarnog pristupa u procesu liječenja.
– Razvoj volonterskog sektora unutar organizacija nositelja i partnera s naglaskom na inkluzivno volonterstvo osoba s invaliditetom.

„Program je sufinanciran kao jedan od 45 izabranih programa na nacionalnom nivou, što je iznimno veliki uspjeh Kluba obzirom na izuzetno veliki broj apliciranih programa na navedeni natječaj.“ – poručili su iz Boćarskog kluba osoba s invaliditetom „Nada“.