Scena

Nakon 22 godine Požega će ponovno biti domaćin Nacionalne izložbe pasa

18-08-2022 • 14:14
Tena Protić
Ovog vikenda Požega će biti ispunjena slatkim, mekanim i raznovrsnim psima, a razlog tome je održavanja Nacionalne izložbe pasa.

Ovog vikenda Požega će biti ispunjena slatkim, mekanim i raznovrsnim psima, a razlog tome je održavanja Nacionalne izložbe pasa. Ispred organizatora Kinološke udruge Požega, gost emisije „Jutro s Matkom“ bio je dr.vet.med Hrvoje Korov, koji je ujedno i voditelj uzgoja za sportske pasmine. Naš Matko je saznao što nas to očekuje ove nedjelje u parku kraj Orljave u Požegi, te koliko će pasmina biti prisutno i da li su prijave još uvijek otvorene.

Kinološka udruga Požega osnovana je 1956. godine i ima kontinuirani rad do danas. Hrvoje je član Udruge posljednjih 25 godina, te ističe da članstvo varira od 40 do 70 članova u prosjeku.

„To je jedna mala udruga s kontinuitetom u radu i brinemo o uzgoju rasnih pasa, dakle s rodovnicom. Sve to je pod pokroviteljstvom jer smo članica Hrvatskog kinološkog saveza koji je član Međunarodne asocijacije uzgajivača pasa s rodovnicom. Udruga je organizator Nacionalne izložbe pasa, kako sam rekao pod pokroviteljstvom, ali volio bi se zahvaliti i Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji i tvrtki Komunalac Požega koji su dali podršku.“ – rekao je Hrvoje.

Prijave su bile otvorene do 15. kolovoza, a nakon što su zbrojili sve prijave, na izložbi će biti 241 pas.

„To je uobičajena procedura, prijave se zatvaraju prije samog održavanja izložbe. Izložba se održava u nedjelju 21. kolovoza u Požegi. Do 15. kolovoza je prijavljen 241 pas koji će se izlagati na izložbi. Oni su svrstani u pasmine, tih 241 pas je iz 85 različitih pasmina pasa. Oni će biti ocjenjivani od strane četiri ovlaštena kinološka sudca, to su dame Nives Medunjanin Božičević i Jasminka Knežević, te sudci Dalibor Pešutić i Zlatko Kraljić. Svatko od njih ima svoj ring, ima ograđeni prostor u koji se uvode jedan po jedan pas i eksterijerno ocjenjuju.“

Veliki broj izlagača je iz Hrvatske, no neki od njih dolaze u Požegu iz čak osam europskih zemalja.

„Dakle to je izložba pasa gdje se ocjenjuje njihov izgled, odnosno sudci procjenjuju koliko je pas izgledom bliže ili dalje zamišljenom idealnom standardu kojeg je propisao Kinološki savez zemlje odakle ta pasmina dolazi. Ovo je nacionalna izložba pasa i velika većina uzgajivača i izlagača je iz Hrvatske, međutim, imamo i izlagače iz još osam europskih zemalja. Iz Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Slovačke, Švedske, Švicarske i susjedne Bosne i Hercegovine, tako da trebalo bi biti zanimljivo.“

Važno je napomenuti da je zadnja izložba pasa ovakvog tipa održana 2000. godine na stadionu Nogometnog kluba Slavonija.

„Zadnja Nacionalna izložba pasa je održana sada već davne 2000. godine na stadionu Nogometnog kluba Slavonija. Prošlo je 22 godine, bilo je nekih ideja i pokušaja, no ove godine smo uspjeli dobiti odobrenje za ovakvu izložbu ovdje. Ono što je možda interesantno, izložba pasa se održava ove nedjelje na lokaciji livade preko puta starog autobusnog kolodvora u Požegi, službeno se to vodi kao adresa Osječka 1. Što se tiče samog protokola, vlasnici pse prijavljuju ujutro od 8,00 sati, službeno otvorenje izložbe je u 10,00 sati.“

Osim zanimljive izložbe, ovo je prilika za sve koji planiraju nabavku rasnog psa da se dođu informirati o željenoj pasmini.

„Nakon otvorenja slijedi samo ocjenjivanje pasa u navedena četiri ringa, a planirani početak je u 10,15 sati. Pozivam sve naše drage Požežanke i Požežane da dođu, mogu pogledati svih tih 85 pasmina koje su prijavljene, bit će zanimljivo. Oni koji su eventualno u namjeri nabavke nekog od rasnih pasa, imaju prilike vidjeti u živo kako to izgleda, mogu porazgovarati s vlasnicima i uzgajivačima.“

Pobjednike i njihove vlasnike također očekuju i vrijedne nagrade.

„Službeni protokol nacionalnih izložbi pasa je da pobjednici dobivaju pehare, dobivaju kako mi to kažemo „rozete“. Također, službeni sponzor ove izložbe je pripremio vreće hrane za pse kao nagrade za pobjednika.“ – rekao je Hrvoje.

Ulaz je besplatan, a Hrvoje je naglasio kako se 2000. ulaz na stadion naplaćivao, ovaj puta su odlučili da ulaz bude slobodan i svi su dobrodošli prošetati se u nedjeljnim dopodnevnim satima.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.