Društvo

14. Štamparovi dani u Požegi – Zdravi stilovi života

14-05-2022 • 11:02
Rva
Trodnevni Međunarodni kongres 14. Štamparovi dani održava se ovog vikenda na području Požeštine

Trodnevni Međunarodni kongres 14. Štamparovi dani održava se ovog vikenda na području Požeštine, odakle je poniknuo veliki zdravstveni prosvjetitelj dr. Andrija Štampar.

Organizator je Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar uz brojne suorganizatore iz Hrvatske i inozemstva.

Ovogodišnji Štamparovi dani održavaju se pod motom „Zdravi stilovi života“. Tema kongresa je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva. Sve veća prevalencija šećerne bolesti i arterijske hipertenzije, ali i ostalih kroničnih bolesti uz starenje stanovništva posebno naglašavaju potrebu za promocijom zdravlja i zdravih stilova života. Što smo u stanju učiniti u prevenciji kroničnih bolesti i promociji zdravlja i zdravih stilova života te senzibilizaciji i podučavanju profesionalaca i javnosti može se čuti na simpoziju uz raspravu s eminentnim stručnjacima iz navedenog područja. Teme su karcinom pluća, ginekologija, gastroenterologija, prevencija kardiovaskularnih bolesti iz aspekta obiteljske medicine, celijakija, kineziologija i zdravlje djece te financijska stabilnost zdravstvenog sustava.

Većina aktivnosti odvija se u prostoru Veleučilišta u Požegi gdje je prijepodne svečano otvoren kongres. U uvodnom dijelu prisutne je pozdravio predsjednik organizacijskog odbora Ino Kermc, a pozdravne riječi uputili su i zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević te zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

CIJELI PROGRAM KONGRESA POGLEDAJTE OVDJE