Društvo

Znanstveno-stručni skup: Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji

05-11-2021 • 12:11
Tena Protić
Znanstveno-stručni skup bio je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede ispred kojeg je prisutna bila ministrica Marija Vučković

U prostorima Hrvatske gospodarske komore u Požegi održava se znanstveno-stručni skup „Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji“, tragom spomena na prvaka hrvatske agroekonomike znanosti profesora Branka Štancla, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad, Razreda za prirodne znanosti HAZU, Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo HAZU i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Znanstveno-stručni skup je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede ispred kojeg je prisutna bila ministrica Marija Vučković koja je ujedno i otvorila skup.

„Iako nisam agronomske struke, iznimno poštujem što se ovakvi događaji rade zbog budućnosti, ali i zbog spomena na profesora koji se bavio agroekonomikom, koji dolazi iz ovog kraja. Ono što bih posebno istaknula je da ima još jedna dolina koju u Hrvatskoj opravdano nazivaju „zlatnom“, iz koje ja dolazim i to nam je zajedničko, a to je dolina Neretve. Nedavno sam upravo ovdje u Slavoniji istaknula nešto čime se vodim u životu. Gdje god sam bila, koliko god poslova sam radila, a radila sam ih puno u privatnom i javnom sektoru, jedna stvar koja me oblikovala u životu je, pogled na neretvansku ženu koja izgleda kao starica. Ona je pogrbljena od teškog rada na zemlji koja se godinama oduzimala od močvare i pretvarala u plodno tlo. Ta slika žene pogrbljene žene koja je već stara od rada, koja radi od ranog jutra po svim vremenskim uvjetima, me najviše u životu oblikovala.“ – rekla je ministrica.

Ministrica Vučković se također osvrnula na rad Ministarstva poljoprivrede, jer trenutno je u izradi Nacionalni strateški plan čiji je nacrt poslan na konzultaciju komisiji, koji se treba doraditi i poslati do kraja ove godine. – U okviru dostizanja većih ciljeva zelene arhitekture europske komisije postoji velika šansa za Hrvatsku, no nju treba pokušati drugačije iskoristiti nego što je to bilo do sad – dodala je ministrica.

Naglasila je kako je u Požeško-slavonskoj županiji najveći broj poljoprivrednika koji nose poljoprivredna gospodarstva, a koji imaju preko 60 godina.

„Zadnji put smo spomenuli nešto više od 16% udjela mladih, danas je taj broj 17,5%, što je više od hrvatskog prosjeka i više od europskog prosjeka. Na tome vam čestitam i vjerujem da će se taj trend nastaviti i dalje.“, zaključila je ministrica Marija Vučković.

Ispred Požeško-slavonske županije prisutna je bila županica Antonija Jozić koja je svim predavačima i prisutnima poželjela dobrodošlicu u našu županiju i Grad Požegu.

„Dobro došli u Zlatnu dolinu, koja sigurno obiluje kvalitetnim tlom i kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima, a isto tako se bori s izazovima 21. stoljeća, posebice vezanima za održivost i opstojnost ruralnog prostora naših naselja, poljoprivrednu proizvodnju i sve drugo što proizlazi iz toga. Županija pridaje veliku pažnju razvoju poljoprivrede, važni projekti su u najavi i provedbi. Spomenut ću Regionalni centar kompetentnosti koji je vezan uz našu Poljoprivredno-prehrambenu školu, isto tako nadamo se skorom osnivanju Fakulteta turizma i ruralnog razvoja, a sve s ciljem kako bi naši mladi ovdje imali kvalitetno školovanje, te na neki način stvorili preduvjete za ostanak u našoj županiji, posebice s naglaskom na poljoprivrednu proizvodnju. – rekla je županica Jozić.

Prošle godine je udio poljoprivredne proizvodnje u Požeško-slavonskoj županiji porastao s 22% na 27%. Pandemijska godina, koja je obilježila svaki segment našeg života, na neki način je vratila svijest svima nama koliko je poljoprivreda važna i koliko se zapravo trebamo osvrnuti i vidjeti što možemo učiniti. – dodala je županica Antonija Jozić.

Prisutnima su se također obratili i gradonačelnik grada Požege Željko Glavić, koji je naglasio važnost teme budućnosti ruralnih područja, pogotovo u trenutnom vremenu u kojem se nalazimo i problemima s kojim se susrećemo u poljoprivredi. Osim gradonačelnika, nekoliko riječi rekao je voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi, akademik Milko Jakšić, te akademik Ferdo Bašić ispred znanstvenog odbora i prof. Tihana Sudarić ispred Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek

Nakon otvorenja uslijedila su brojna predavanja na temu budućnosti ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji.