Sport

ŽKK Plamen Požega u WABA ligi: Dolaze beogradski Partizan, Budućnost iz Podgorice…

25-08-2021 • 00:00
Rva

Ako dopuste epidemiološki uvjeti, Sportska dvorana Tomislav Pirc doista bi mogla biti dobrano popunjena na domaćim utakmicama Plamenih

Ako dopuste epidemiološki uvjeti, Sportska dvorana Tomislav Pirc doista bi mogla biti dobrano popunjena na domaćim utakmicama Plamenih

Pred Ženskim košarkaškim klubom Plamen Požega ove sezone novi je sportski izazov. Po prvi puta klub će se, uz domaće prvenstvo, natjecati i u WABA ligi. U ovom europskom regionalnom natjecanju sudjeluju ekipe iz Slovenije, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije te Hrvatske, pa će tako u Požegi gostovati timovi iz Celja, Banja Luke, Podgorice, Beograda, Novog Sada, Skoplja i drugih košarkaških sredina jugoistočne europske regije. Ako dopuste epidemiološki uvjeti, Sportska dvorana Tomislav Pirc doista bi mogla biti dobrano popunjena na domaćim utakmicama Plamenih, što su i zaslužile.

S obzirom na to da se klub proteklih godina ekipirao tek tijekom sezone, da je startna petorka često bila prisiljena odigrati cijelu utakmicu, bez prilike za predah i adekvatnu zamjenu, što je dovodilo do zamora i ozljeda, predsjednica kluba Ana Krpan istaknula je da se klub ove sezone ekipirao i popunio na vrijeme, te je spreman za sve izazove koji su pred njima. Širina klupe bit će vrlo važna od samog starta, jer ih u mjesec dana očekuje čak deset utakmica prvenstva i WABA lige. Klub trenutno ima tri centra, tri playmakera, očekuje se priključenje još jedne krilne igračice, dok su ostale pozicije popunjene.

Dugogodišnji trener Vladimir Englman je istaknuo kako klub u svojoj 74 godine dugoj povijesti nikada nije ispao iz Prve lige, što govori o tradiciji košarke u Požegi. Bilo je sezona kad je klub dobrovoljno igrao niži rang, zbog nedostatka financija, ali nikada nije ispadao u niži rang.

Plamen Požega je jedini hrvatski klub u WABA ligi ove sezone, a trener Englman ističe da su znatno osvježili i pojačali igrački kadar i doveli igračice na deficitarnim pozicijama, iz SAD-a i drugih hrvatskih klubova.

Smatra da je ekipa solidna, da se ove sezone mogu boriti za Final Four nacionalnog prvenstva. Za WABA ligu je teško prognozirati i komparirati ekipe prije početka sezone, no trener očekuje plasman u Superligu, tj. gornji dom tablice na kraju prvog dijela sezone. Ističe da su se pojačali i u stručnom stožeru, pa će uz njega biti bivša igračica kluba Nataša Budoš, dok će na fizičkoj pripremi košarkašica raditi Filip Kojanović, uz nekolicinu volontera koji će raditi s mlađim kategorijama – U13 i kadetkinjama. Klub je prošle godine imao tri igračice na širem reprezentativnom popisu u mlađim kategorijama, dok je Kristina Maričević bila u kadetskoj reprezentaciji Hrvatske.

Osim dugogodišnjeg sponzora tvrtke Plamen, od ove godine velika financijska potpora je tvrtka Sevoi d.o.o. iz Zagreba, u vlasništvu predsjednice kluba Ane Krpan. Englman se požalio da su od bivše vlasti, kako one iz 2013., tako i iz 2017. godine, imali maćehinski odnos, dok im je aktualni gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić dao podršku i omogućio prijevoz na utakmice. Od Grada Požege svakako očekuje da ih prati kvalitetnije nego li je to bilo do sada.

U klubu je predsjednik Nadzornog odbora Željko Krpan, otac predsjednice Ane Krpan i dugogodišnji poslovni partner trenera Vladimira Englmana. Istaknuo je da su u prvih šest mjeseci ove godine imali 26 tisuća kuna više prihoda nego rashoda, a na računu oko 60 tisuća kuna, što znači da je klub financijski potpuno stabiliziran. Iz europskih sredstava opremili su se loptama i dresovima, uspjeli privući kvalitetne igračice u Požegu, dok su se radu kluba priključili uspješni poslovni ljudi i intelektualci, koji mogu shvatiti da je sport potreba, želja i ljubav, i mogu se posvetiti nečemu što je izazov.

Čini se da je pred Plamenima jedna zaista sportski izazovna i atraktivna sezona i novi uzlet, koji bi mogao rezultirati većim interesom za gledatelje, ali i mlade djevojke da se priključe treniranju košarke.