Scena

VUP: Međunarodna berba grožđa s gostima iz Francuske

08-10-2021 • 00:00
Rva

Na obroncima Papuka, pored Podgorja, smješteni su vinogradi i podrum Veleučilišta u Požegi. Ovaj reprezentativni i moderno opremljeni edukativni poligon proteklih godina su kroz razna partnerstva posjetiti studenti iz cijelog svijeta, a trenutno u njemu nova znanja i iskustva prikuplja dvanaest studenata iz Francuske, suvremene kolijevke vrhunskog vinogradarstva i vinarstva

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Na obroncima Papuka, pored Podgorja, smješteni su vinogradi i podrum Veleučilišta u Požegi. Ovaj reprezentativni i moderno opremljeni edukativni poligon proteklih godina su kroz razna partnerstva posjetiti studenti iz cijelog svijeta, a trenutno u njemu nova znanja i iskustva prikuplja dvanaest studenata iz Francuske, suvremene kolijevke vrhunskog vinogradarstva i vinarstva

Na obroncima Papuka, pored Podgorja, smješteni su vinogradi i podrum Veleučilišta u Požegi. Ovaj reprezentativni i moderno opremljeni edukativni poligon proteklih godina su kroz razna partnerstva posjetiti studenti iz cijelog svijeta, a trenutno u njemu nova znanja i iskustva prikuplja dvanaest studenata iz Francuske, suvremene kolijevke vrhunskog vinogradarstva i vinarstva.

S obzirom na to da su u kutjevačkom vinogorju još uvijek u tijeku berbe grožđa, domaćini su s gostima iz Francuske drugu godinu zaredom organizirali Međunarodnu berbu grožđa Veleučilišta u Požegi.

Pročelnik Poljoprivrednog odjela dr.sc. Josip Mesić poveo je goste u berbu u vinograd s trsovima cabernet sauvignona, od kojega će proizvesti vrhunsko vino u ograničenoj seriji i podijeliti ga današnjim sudionicima berbe. Uz dvanaest francuskih studenata, gosti su Fabrice Crepieux, direktor škole Ineopole Formation iz mjesta Brens u južnoj Francuskoj, s dvoje profesora, koji su obišli i partnerske ustanove poput vinarije Krauthaker i Kutjeva d.d.

Evo kako je vinogradsku godinu opisao profesor Mesić.

– Vinogradarska godina bila je teška zbog suše, no u vrijeme berbe balans šećera i kiselina se ujednačio. Potencijalno ova godina može ići u smjeru proizvodnje vina pogodnih za dugo odležavanje. – najavio je Mesić.

Prodekan za razvoj doc.dr.sc. Berislav Andrlić izrazio je zadovoljstvo što su uspjeli unatoč pandemiji organizirati drugu međunarodnu berbu grožđa.

– Veleučilište u Požegi je trenutno najbolje po međunarodnoj suradnji kroz Erasmus programe, što dokazuje i ova berba. Povezali smo se sa zemljama vrlo jakim u području vinogradarstva, vinarstva i vinskog turizma. Idemo u pravcu kreiranja novog programa ruralnog turizma, pa će nam i ovakve škole biti uzor i koristit ćemo njihove programe za usporedbu, te kreiranje novog programa turizma u Požegi. – rekao je Andrlić.

Berbi se odazvala i požeško-slavonska županija Antonija Jozić.

– Veleučilište u Požegi je izvrstan primjer rada s kojim se svi u Požeško-slavonskoj županiji ponosimo, posebice edukacijama koje se prenose na mlade vinogradare, vinare i voćare. Pričati o važnosti vinogradarstva i vinarstva u ovoj županiji je bespredmetno, jer to vidimo i živimo, posebice na području Kutjeva. To je temelj razvoja županije, čemu će pridonijeti i osnivanje Fakulteta turizma i ruralnog razvoja, a čemu veliku podršku daje i Požeško-slavonska županija, kroz uspostavu infrastrukture potrebne da bi se nivo edukacije i nastave podigao na veću razinu. – zaključila je Jozić.

Gost iz Francuske Fabrice Crepieux istaknuo je da su Veleučilište u Požegi prvi puta posjetiti 2015. godine, a ovo je četvrta grupa studenata koja svoju edukaciju provodi na našem području.

– Vrlo smo sretni zbog partnerstva. Mi u našoj školi nemamo vinograd i nešto ovako, tako da smo impresionirani, a naši studenti podižu svoja praktična znanja. Upoznajemo hrvatska vina, koja su dobra, a najzanimljivije nam je kušati autohtone sorte poput vaše graševine. – rekao je direktor francuske škole.

Podrum Veleučilišta je prvenstveno mjesto za edukaciju i vinske pokuse, iz kojeg svake godine poteku neobične i unikatne vrhunske kapljice, s visokim udjelima šećera ili alkohola, što vinoljupci znaju prepoznati i znatiželjno kušati. Osim doktora vinogradstva i vinarstva, u vlastitim redovima imaju i doktore marketinga, a taj rezultat se posljednjih godina i jasno vidi.