Gospodarstvo

Vinarija KUTJEVO predstavlja limitiranu seriju mladog vina – Mlada graševina 2021.

08-11-2021 • 10:26
Rva
Ljubitelji svjetskog trenda predstavljanja mladih vina mogu uživati u prvom vinu iz berbe 2021. koje nam dolazi na tržište

Ljubitelji svjetskog trenda predstavljanja mladih vina mogu uživati u prvom vinu iz berbe 2021. koje nam dolazi na tržište. Riječ je o mladom vinu sorte graševina proizvedenom u limitiranoj ediciji. Vino je namijenjeno prodaji tokom nadolazećih predblagdanskih i blagdanskih dana, a riječ je o želji vinarije KUTJEVO da tržištu i ljubiteljima mladih vina, pruži priliku da kušaju izuzetno svježe, voćno i pitko vino proizvedeno od najznačajnije sorte kontinentalne Hrvatske.

„Počinjemo novu vinsku sezonu limitiranom edicijom Mlade graševine, vinom koje je nastalo iz želje da tradiciju kušanja mladih vina približimo kupcima, ugostiteljima i vinoljupcima. I ove godine, osvajanjem brojnih internacionalnih nagrada, pokazali smo kako se kvaliteta naših vina diže kroz svaku berbu, a upravo spomenutim vinom, tržištu želimo predstaviti potencijal berbe 2021. Unatoč izazovnoj godini, grožđe iz ovogodišnje berbe izuzetne je kvalitete, stoga nas veseli mogućnost da možemo ponuditi vino koje će biti svojevrsni uvid u kvalitetu koju mogu očekivati. Mlada graševina na tržište izlazi u studenom, u vrijeme kada diljem svijeta ljubitelji vina kušaju i uživaju u mladim vinima, stoga ne zaboravite uživati u Martinjskim svečanostima i predblagdanskim danima uz butelju dobrog mladog vina koje će cijeli doživljaj podići na višu razinu“, poručuju iz vinarije.

Mlada graševina vino je nižih alkohola, iznimne svježine i izražene mineralnosti koju dobiva zbog specifičnosti vinogradarskih položaja vinarije KUTJEVO. Naglašen voćni aromatski profil uz nijanse suptilnih herbalnih nota, niski tanini i izražena svježina osvajaju na prvo kušanje.

Sama proizvodnja mladog vina zahtjevan je proces, s obzirom da se svaki korak mora pažljivo kontrolirati. Od berbe, prijema, prerade grožđa te same fermentacije, sve mora biti odrađeno gotovo savršeno. Izražen voćni karakter, kako u mirisu tako i u okusu, utječe na užitak kušanja ovakvog stila vina, a postignut je kontroliranom temperaturom fermentacije.

“Izlazak na tržište limitirane edicije Mlade graševine događa se upravo u vrijeme tradicionalne svetkovine – Martinja, koje se u vinorodnim krajevima obilježava već desetljećima. 11.-I studenog je dan  koji se diljem srednje Europe slavi u skladu s tradicijom i mnogim običajima. Njegovanje tradicionalnog pučkog običaja krštenja mladog vina koje je završilo fazu alkoholnog vrenja te se iz mošta pretvorilo u vino, posebno je značajno kako za nas, tako i za ostale vinogradare i vinare kutjevačkog vinogorja. Čitavo vinogorje na taj dan živi u znaku svojih vina a različitim proslavama obilježavamo simboličan dan utisnut u našu vinsku kulturu. Prilikom proslave kuša se mlado vino koje zbog posebnog okusa i karaktera ima mnoge poklonike, a prijatelji i gosti druže se u vinskim podrumima, odnosno vinogradima. Želimo da svi ljubitelji vina, diljem zemlje, kroz limitiranu ediciju osjete i proslave s nama tradiciju kušanja prvog vina nove berbe te zajedno s prijateljima i obitelji uživaju u svojevrsnom uvodu u nove berbe vrhunskih i premium vina čiji se izlazak na tržište očekuje kroz narednu godinu”, poručuju iz vinarije Kutjevo. Više informacija o limitiranoj seriji Mlade graševine 2021., možete pronaći na webshopu vinarije KUTJEVO