Crna kronika

[VIDEO] Nevrijeme u Požeštini: Nova katastrofa, nove ogromne štete

25-06-2021 • 00:00
Rva

Nastradala područja obišli su požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić te načelnik Stožera civilne zaštite grada Požege i zamjenik gradonačelnika dr.sc Borislav Miličević.

Nastradala područja obišli su požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić te načelnik Stožera civilne zaštite grada Požege i zamjenik gradonačelnika dr.sc Borislav Miličević.

Veliko nevrijeme uz jak vjetar i tuču zahvatilo je danas u popodnevnim satima područje Požeštine. Štete su velike na obiteljskim kućama, automobilima i gospodarskim zgradama. Nastradala područja obišli su požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić te načelnik Stožera civilne zaštite grada Požege i zamjenik gradonačelnika dr.sc Borislav Miličević.

“Razmjeri štete su veliki i sve gradske službe su na terenu, ali jako je teško da ćemo mi u nekom kratkom vremenu moći izaći popisati sve štete. Stoga, apeliramo na građane da pokušaju sanirati nastale štete u što većoj mjeri kako ne bi zbog eventualnih dodatnih nepogoda, nastale još veće štete i problemi, te da dokumentiraju sve nastale štete. To će olakšati posao procijene olakšati, no da će taj posao potrajati i nekoliko tjedana, to je sigurno, s obzirom na broj stambenih jedinica koje su oštećene u ovom trenutku,” rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Požege i zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević. Dodaje kako se tek uspio završiti veliki posao popisivanja šteta od nedavnih poplava koje ove štete, brojem oštećeni objekata značajno nadilaze. Prema njegovim riječima najveće su štete nastale na istočnom dijelu grada Požege, odnosno, zapadni dio prigradskog naselja Vidovci, ulica Dubrovačka i sve one ulice koje gravitiraju do samog centra grada.

“Još nisu sanirane štete niti do kraja procijenjene štete od prethodne katastrofe, od bujične poplave, a nastale su nove od tuče i leda. Grad je razbijen, krovovi, prozori, automobili, gotovo nema nikoga, a da mu nije nešto stradalo. Predložit ćemo županici da proglasi elementarnu nepogodu. Jasno da će biti potrebna pomoć svima koji su pretrpjeli ove velike štete, lokalna zajednica ipak nije toliko financijski moćna da u ovakvim situacijama do kraja sanira štete te ćemo morati tražiti pomoć i s nacionalne razine,” naglasio je gradonačelnik dr. Željko Glavić.

Nastradala područja grada Požege i županije obišla je i županica Antonija Jozić. “Najviše je stradao grad Požega, središte i rubni dijelovi grada, ali isto tako i područje općine Jakšić. Ako u to uključimo i štete na poljoprivredi, onda govorimo doista o velikim štetama koje su nastale na ppodručju naše županije – na području grada Požege, općine Jakšić, jednog dijela grada Kutjeva, dijela grada Pleternice i Kaptola. Na sreću Čaglin je u redu, kao i zapadni dio županije – Brestovac, Pakrac i Lipik.Ono što vidim na terenu velike su štete na obiteljskim kućama, ali isto tako i na gospodarskim objektima, recimo u Industrijskoj zoni u Požegi, neke prometnice su bile zatvorene za promet. Zvali smo i Županijsku upravu za ceste te Hrvatske ceste, žurne službe su sve na terenu.” naglasila je županica.

Iz žurnih službi i gradskog stožera civilne zaštite apeliraju na građane, ponajprije pješake, da se s velikim oprezom kreću uz objekte u ulicama i naseljima pogođenima nevremenom. Žurne službe prioritetno otklanjaju srušena stabla, blato i građevinski materijal s prometnica, te pomažu građanima u uklanjaju dijelova krovova koji prijete padu ili urušavanju. Iz stožera civilne zaštite pozivaju građane da fotografiraju i evidentiraju nastale štete prije otklanjanja, kako bi ih jednostavnije mogli prijaviti kod procjene štete nakon proglašenja elementarne nepogode.