Sport

Umjesto ugrožavanja prometa, motociklisti vikendom jure Glavicom

04-07-2021 • 00:00
Rva

Zahvaljujući dogovoru s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, ovaj vojni objekt ponovno je otvoren za utrke i treninge natjecatelja i rekreativaca, prvenstveno motociklista

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Zahvaljujući dogovoru s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, ovaj vojni objekt ponovno je otvoren za utrke i treninge natjecatelja i rekreativaca, prvenstveno motociklista

Na slavni požeški Automotodrom Glavica posljednjih godina vratili su se ljubitelji brzina. Zahvaljujući dogovoru s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, ovaj vojni objekt ponovno je otvoren za utrke i treninge natjecatelja i rekreativaca, prvenstveno motociklista.

Tijekom vremenski povoljnih vikenda, na Glavici se okupe deseci motociklista iz cijele Hrvatske, koji pod kontroliranim uvjetima i uz najveću sigurnost mogu uživati u brzinama i valovima adrenalina, umjesto da to rade na otvorenim cestama, gdje ugrožavaju vlastitu i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

 Ovaj način rekreativnih vožnji očekivano podupire i Policijska uprava požeško-slavonska, rekao nam je Mario Matijević, policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Policijske postaje Požega.

– Policija uprava Požeško-slavonska pozdravlja i podržava svaki projekt koji je usmjeren ka osiguranju povoljnog stanja sigurnosti cestovnog prometa, pa tako i ovu aktivnost koja ima taj cilj – da se motocikliste željne utrkivanja makne s ceste. U prvom polugodištu na području ove policijske uprave dogodile su se tri prometne nesreće u kojima su stradali motociklisti. Sve su bile s ozlijeđenim osobama, od čega su dva sudionika zadobila teške tjelesne ozljede, a jedna osoba je lakše ozlijeđena.

Usporedbe radi, prošle godine je u istom razdoblju bilo pet prometnih nesrećama, u kojima je jedna osoba, nažalost, smrtno stradala, uz još četiri ozlijeđene osobe. – rekao je Matijević, apelirajući na sve vozače motocikala da prije vožnje provjere tehničku ispravnost vozila, uređaje za upravljanje i zaustavljanje, da koriste svjetla, provjere tlak u gumama, nose kacigu i druge važne čimbenike sigurnosti prometa na cestama.

Ove godine cestovne utrke na Glavici organizira MK Sokol Požega. U svibnju je ovdje otvorena sezona cestovnih moto utrka Prvenstva Hrvatske, uz besprijekornu organizaciju, a više tisuća posjetitelja tijekom dva dana moglo je uživati u sjajnim utrkama i atrakcijama. Sredinom rujna nam slijedi još jedan motociklistički vikend Prvenstva Hrvatske na Glavici, posljednja utrka sezone, a do tada su mogući treninzi.

Prvi čovjek cijele priče je predsjednik MK Sokol Požega Krešimir Pavelić, višestruki motociklistički prvak.

– Zahvaljujem prvenstveno MORH-u što nam je dopustio da možemo ovim krasnim mladićima omogućiti da pokažu svoje vještine u sigurnim i kontroliranim uvjetima, bez opasnosti za ostale sudionike u prometu. Upravo to i je želja da ih maknemo s ceste, da ne budu opasnost za druge, a ovdje mi pazimo na njih i oni sami na sebe. Naš klub ima šest vozača, ponosni smo na njih, većina su prvaci u svojim kategorijama.

Sredinom rujna je ovdje zadnja utrka Prvenstva Hrvatske i nadamo s dobrim epidemiološkim uvjetima, da ljudi željni brzina, i gledatelji i vozači, mogu doći ovdje. – rekao je Pavelić.

Dodaje da su treninzi svaki vikend bez kiše, subotom ili nedjeljom, nakon dnevnog odmora iza 16 sati, a više se može doznati na FB stranicama kluba.