Gospodarstvo

U Pleternici potpisani Ugovori o dodjeli nepovratnih potpora u poljoprivredi

09-12-2021 • 10:31
Tena Protić
U prvom krugu je dodijeljeno 15 potpora vrijednih 110 tisuća kuna, od ukupno 200 tisuća ulaganja. Danas je dodijeljeno novih 45 ugovora vrijednih 250 tisuća kuna, za ukupno 800 tisuća kuna ulaganja u poljoprivredna gospodarstva.

U Interpretacijskom centru Terra Panonica održano je potpisivanje Ugovora o dodjeli nepovratnih potpora u poljoprivredi na području Grada Pleternice za 2021 godinu. U Pozivu su predviđene potpore za ulaganje u materijalnu ili nematerijalnu imovinu povezanu sa primarnom poljoprivredom, kupnju strojeva, opreme ili računalnih programa, edukacije i stručna osposobljavanja, studijska putovanja, marketinške aktivnosti, te nabavku opreme za preradu, skladištenje ili sušenje proizvoda.

Grad Pleternica je ove godine po prvi put raspisao natječaj za potporu poljoprivrednicima. U prvom krugu je dodijeljeno 15 potpora vrijednih 110 tisuća kuna, od ukupno 280 tisuća kuna ulaganja. Danas je dodijeljeno novih 45 ugovora vrijednih 250 tisuća kuna, za ukupno 800 tisuća kuna ulaganja u poljoprivredna gospodarstva.

„To je rezultat naše strategije koju smo napravili prije nekoliko godina, gdje smo željeli potaći poljoprivrednike na dodatna ulaganja i pomoći u financiranju nabavka opreme. Tek smo ove godine dobili potporu ministarstva za raspisivanje natječaja, dugo je trajalo ali na neke stvari ni mi ne možemo utjecati, za sve stvari koje radimo, moramo dobiti suglasnost ministarstva. Najljepše je vrijeme da dodijelimo potpore, pred Božić, i vjerujem da će vam pomoći u poslovanju.“ – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Također je naglasila kako Grad Pleternica drži do svojih poljoprivrednika i njihovih obiteljskih gospodarstava.

„Financiramo nabavku strojeva, opreme, edukacije i sve ono što je potrebno našim poljoprivrednicima, a što nisu možda uspjeli ostvariti preko europskih sredstava putem natječaja. Osim toga, radimo brojne aktivnosti na području grada kako bi potaknuli ljude da kupuju proizvode naših domaćih poljoprivrednih proizvođača. Na tržnici radimo brojne manje manifestacije gdje pokušavamo privući veći broj naših sugrađana, da ih potaknemo da kupuju lokalno i na taj način radimo jednu zajedničku priču kako umrežiti naše lokalne stanovnike.“ –  dodala  je gradonačelnica Šarić.

U Pleternici je otvorena suvenirnica na Trgu Bećarca, gdje se putem zadruge „Pleternička korpa“ nude domaći proizvodi. Gradonačelnica je pozvala sve koji imaju proizvod, a nisu uključeni u zadrugu, da se jave Poduzetničkom centru, kako bi se proizvodi ponudili stanovnicima i u konačnici prodali. Također je naglasila da se o ostalim programima potpora, poljoprivrednici i poduzetnici mogu informirati u PLINK-u.