Kultura

SVI NA PLESNU PREDSTAVU – Uspješan projekt velikim plesnim koracima ide dalje

06-10-2021 • 00:00
Rva

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar već punih 21 godinu uspješno organizira gostovanja profesionalnih plesnih predstava za djecu, mlade i odrasle u Požegi

Content photo Content photo Content photo

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar već punih 21 godinu uspješno organizira gostovanja profesionalnih plesnih predstava za djecu, mlade i odrasle u Požegi

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar već punih 21 godinu uspješno organizira gostovanja profesionalnih plesnih predstava za djecu, mlade i odrasle u Požegi. Svake godine program je pomno osmišljen tako da je namijenjen svim uzrastima zaljubljenika u kazalište. Projekt je zaživio među građanima te zauzeo važno mjesto na kulturnoj karti grada, županije, ali i na nacionalnoj razini što dokazuje kontinuirana potpora Ministarstva kulture i medija.

Doista je veliki broj renomiranih plesnih ansambala, umjetnika, plesača i predstava gostovao kroz 21 godinu djelovanja projekta. Od samog početka do danas imamo dugi niz domaćih i inozemnih kazališta i umjetnika na sceni Gradskog kazališta Požega, ali sve više kroz projekt potičemo gostovanja i u nekim novootkrivenim izvedbenim prostorima kao što je nova Gradska knjižnica Požega te vanjski prostori i lokacije. Sam cilj ovog dugogodišnjeg projekta je edukacija i senzibiliziranje požeške kazališne publike i na plesnu umjetnost kao ravnopravnu kazališnu djelatnost i veliki je doprinos decentralizaciji plesa, uz razvoj nove publike.

Dosadašnji gosti projekta “Svi na plesnu predstavu” bili su: Plesni studio Liberdance, HNK Zagreb, Studio za suvremeni ples, Zagrebački plesni ansambl, Teatar ITD, Plesni cetar Tala, HNK Osijek, En-Knapp Slovenija, Plesni studio VEM Vesne Mimice, Učilište ZKM, Mala scena, POU Velika Gorica, GK Sisak, Dane LabCollective, ZeKaeM, VRUM, prostor Plus Rijeka, Masa Dance Company, Umjetnička organizacija 21:21, Plesni teatar Ljubljana, Gradsko kazalište Trešnja, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Zagrebački plesni centar, UPPU Plus, HNK Varaždin, UO Škvadra, UO ON/A ,UO Shooma Bjelovar te Kazalište Knap.

Projekt ide krupnim koracima dalje, najavila je Ilijana. “U 2021. godini nastavljamo niz s predstavom “Funeral For My 20’s” koja će se održati 8. listopada u 20,00 sati u Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega. U goste nam dolazi profesionalna umjetnica, plesačica suvremenog plesa Koraljka Begović s predstavom koja je financirana od strane Ministarstva kulture i medija, a u Požegi će biti izvedena uz logističku podršku Gradske knjižnice i Gradskog kazališta Požega. U predstavi je riječ o proučavanju mladosti, boli, pogrešaka i kako vrijeme odmiče, sve boljih odabira – iskapanje prošlosti da bismo je jednom zauvijek pokopali,” najavila je Ilijana.

Druga predstava koja će biti izvedena u ovom mjesecu je “Patka, smrt i tulipan” HNK Varaždin i UO VRUM koja je trebala biti odigrana još 2020 godine, no zbog pandemijskih okolnosti ovo će biti čak peti pokušaj izvedbe. Predstava je planirana za 23. listopada u 18,00 sati u Gradskom kazalištu Požega, a namijenjena je djeci od 6 godina naviše i roditeljima. Predstava je nastala prema slikovnici te na prilagođen i poetičan način približava djeci prolaznost život. Ulaznice za predstavu mogu se rezervirati na www. ilijanaloncar.hr.

U ovoj 2021 godini, koliko god bila pandemijski zahtjevna, projekt “Svi na plesnu predstavu” uspjet će tako realizirati čak sedam naslova profesionalnih plesnih predstava, a taj niz nastavit će se i u 2022. godini, kada će, prema planu, gostovati novih sedam predstava, najavila je Ilijana.

Planirana gostovanja su: 4.5. i 6. ožujka “Individue(t)” koju izvode Endi Schrotter i Lara Frgačić ( Gradsko kazalište Požega), 19. ožujka “Li, li, linija” Dječjeg kazališta Dubrava (Gradsko kazalište Požega), 28. travnja “Polygon” Plesni centar Tala (Osnovne škole Požega i Kutjevo), 29. travnja “Revel,revel” Zagrebački plesni ansambl u povodu Svjetskog dana plesa (Gradsko kazalište Požega) 4. lipnja “Contakids” Ana Kreitmayer, 25. lipnja “Generacija XYZ” Teatar CirkusPunkt (Gradsko kazalište Požega i u srpnju “Objekt u subjekt prelazi” Nikolina Komljenović (Gradsko kazalište Požega).

“Drago mi je da imamo priliku, uz pomoć Ministarstva kulture i medija, pružiti požeškoj publici i tu vrstu kazališne umjetnosti kao što je ples.” zaključila je Ilijana.