Sport

Sin Milana Erora trostruki osvajač zlata na Prvenstvu Austrije

23-11-2021 • 11:54
Slavenko Čuljak
Rođeni Požežanin danas u Austriji stvara nove prvake, među kojima je i njegov sin Damjan

Srednja i zlatna generacija Požežanki i Požežana sjeća se izvrsnog atletičara Milana Erora, jednog od najtrofejnijih požeških sportaša svih vremena. Bio je član jugoslavenske atletske reprezentacije, rušio je republičke rekorde već kao mlađi junior, a njegove discipline bile su uglavnom trčanje na srednjim i dugim prugama. U prvim koracima sve je to bilo pod budnim okom velikog Ivana Maričevića i drugih velikana požeške atletike.

Milan Eror danas živi u Austriji s obitelji, atletikom se aktivno bavi u klubu Sportunion iz mjesta Waidhofen an der Ybbs već trideset godina, prvo kao natjecatelj, a danas i kao vrlo uspješan trener mladih kategorija. Svoje gene i veliku ljubav prema sportu prenio je i na sina Damjana, koji je ove godine osvojio tri zlatne medalje na Prvenstvu Austrije!

Milan je za RVA rekao kako im je ova 2021. godina u klubu bila zaista povijesna.

– Osvojili smo niz medalja. Imamo zlato sa Prvenstva Balkana, pet zlatnih, tri srebrne i tri brončane medalje s Prvenstva Austrije, te čak 17 zlatnih, 8 srebrnih i 3 brončane medalje s Prvenstva Donje Austrije.

Ove nedjelje smo trčali kros Prvenstvo Austrije u Grazu. U kategoriji U14 je pobijedio član našeg kluba Daniel Schaufler, a u kategoriji U16 je pobijedio moj sin Damjan Eror, što mu je treća zlatna medalja na prvenstvu Austrije ove godine. U rujnu je pobijedio u Linzu na 1.000 m i 3.000 m na atletskoj stazi i sada u krosu.“, izjavio je Milan.

U klubu su i dva reprezentativca Austrije: Paul Schedlbauer U20 5.000m te Samuel Leitner U18 2.000m zapreke, koji je u kolovozu u ovoj disciplini pobijedio na Prvenstvu Balkana u Srbiji.

Za iduću 2022. godinu želja mu je da se Damjan Eror plasira u reprezentaciju Austrije u kategoriji U18, tako da bi klub u peteročlanoj mladoj grupi imao čak tri državna reprezentativca.

Iako puna tri desetljeća u Austriji, Milan sa sjetom dodaje da Požega ima posebno mjesto u njegovom srcu, jer se ovdje rodio, odrastao, proveo bezbrižno djetinjstvo i započeo uspješnu sportsku karijeru.

Waidhofen je gradić u Donjoj Austriji s 11 tisuća stanovnika, no grad i klub su im omogućili dobre uvjete za rad, što se vratilo u najvećoj mogućoj mjeri.

Ironično zvuči, ali da nije bilo atletske staze u Požegi u tim mladenačkim danima Milana Erora, gotovo sigurno ne bi bilo ni njegove uspješne karijere. Pitanje je bi li i Waidhofen imao ovakve rezultate i reprezentativce bez Milana Erora. Waidhofen danas ima atletsku stazu i Milana Erora, a Požega, grad Borisa Hanžekovića, Hrvoja Vincijanovića i Željka Matešića, nema čak ni atletsku stazu pune 23 godine.