Scena

Recepti s mirisom Adventa – Seljački kruščići ili raspucanci

07-12-2021 • 07:57
Tena Protić
Danas donosimo jedan od najlakših recepata za stvarno ukusne kolačiće.

Prošla nam je još jedna nedjelja, još jedna adventska svijeća je upaljena i sve smo bliže Božiću. Danas donosimo jedan od najlakših recepata za stvarno ukusne kolačiće. Bauernbrötchen, seljački kruščići ili čak raspucanci, imaju svakakve priče o svom podrijetlu.

Neki kažu da potječu iz Amerike, točnije iz Minnesote, no proslavili su se pomoću Betty Crocker, naravno na američki način marketinga. Neki također kažu kako raspucanci potječi sa Filipina, jer ih djeca tamo obožavaju još od davnina. U originalnom receptu su se pravili od melasa, a stavljala se i mast, no kroz vrijeme se taj recept mijenjao i mast je zamijenjena.

Sastojci

– 80 gr brašna

– 30 gr krušnih mrvica

– 120 gr naribane čokolade

– 350 gr mljevenih oraha ili lješnjaka

– 3 jaja

– 200 gr šećera u prahu

– vanilin šećer

– 1 žlica ruma

– šećer u prahu za valjanje

Priprema

  1. Od svih sastojaka zamijesiti glatko tijesto.
  2. Oblikovati  tijesto u štruce promjera  5 cm.
  3. Narezati na kriške debljine 1 cm.
  4. Oblikovati kuglice.
  5. Kuglice uvaljati u šećer u prahu, složiti na papir za pečenje i peći 18 minuta na 130 stupnjeva, na vrući zrak.

Nadamo se da ćete pokušati napraviti raspucance, no vjerujemo da su već godinama na vašem popisu obaveznih recepata u ovo blagdansko vrijeme.