Scena

Recepti s mirisom Adventa – Linzeri s tajnim sastojkom

01-12-2021 • 07:50
Tena Protić
Mogu se naći i pod nazivima lincer kolačić ili božićne zvjezdice, a sama priprema je vrlo jednostavna i zabavna.

Drugi adventski recept koji donosimo je onaj za tradicionalne Linzere, mali i svima dobro poznati kolačići koji su neizostavni dio svakog blagdanskog stola. Prhko tijesto i marmelada savršeno se slažu jedno s drugim, te čine neodoljivi spoj. Linzeri se često poslužuju s drugim kolačićima, ali najčešće prvi nestaju što dovoljno govori o tome koliko su omiljeni.

Porijeklom su iz Austrije, ali su se toliko raširili da su postali prava domaća poslastica i u našim krajevima. Mogu se pronaći i pod nazivima lincer kolačić ili božićne zvjezdice, a sama priprema je vrlo jednostavna i zabavna. Oblikovanje s kalupima probudit će dijete u vama, ali i zabaviti vaše mališane koji će možda baš kroz pripremu ove slastice prvi puta ući u svijet kulinarstva.

Mnoštvo je recepata za ove slatke, prhke zalogaje, a njihov su ključan sastojak – mljeveni bademi. Međutim, kako bi bili sigurni da dobivate najbolji mogući okus, za kojim slijedi obilje pohvala, morate prepržiti bademe.

Ovo je tradicionalni recept s dodatnim tajnim sastojkom za kojem smatramo da će uvelike poboljšati vaše kolačiće. Ako ste već majstor u pravljenju Linzera i svake godine ih radite na svoj način, ne ustručavajte se ove godine pokušati dodati pržene bademe. Ovaj recept je također pristupačan i za mlađu populaciju, za one koji bi ove godine možda željeli pokušati napraviti svoje prve božićne kolačiće.

Mnoštvo je recepata za ove slatke, prhke zalogaje, a njihov su ključan sastojak – mljeveni bademi. Međutim, kako bi bili sigurni da dobivate najbolji mogući okus, za kojim slijedi obilje pohvala, morate prepržiti bademe.

Ovo je tradicionalni recept s dodatnim tajnim sastojkom za kojem smatramo da će uvelike poboljšati vaše kolačiće. Ako ste već majstor u pravljenju Linzera i svake godine ih radite na svoj način, ne ustručavajte se ove godine pokušati dodati pržene bademe. Ovaj recept je također pristupačan i za mlađu populaciju, za one koji bi ove godine možda željeli pokušati napraviti svoje prve božićne kolačiće i keksiće.

Sastojci

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g preprženih mljevenih badema
  • 200 g omekšanog maslaca
  • 115 g šećera
  • 1 jaje (L)
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice cimeta
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice ekstrakta vanilije

Jednostavan džem od malina

  • 500 g smrznutih malina
  • 500 g šećera
  • Korica i sok jednog limuna
  • šećer u prahu

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 175 C.
  2. Mljevene bademe malo prepržiti na tavi, do zlatno-smećkaste boje pa prebaciti u zdjelu da se malo ohlade. U istu zdjelu dodati prosijano brašno, prašak za pecivo, cimet i sol pa sve skupa promiješati.
  3. U drugoj zdjeli miksajte omekšali maslac i šećer dok ne postane malo pjenasto (2-3 min) pa dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se sve ne sjedini. (U nedostatku ekstrakta vanilije, 10 g šećera zamijenite 1 vrećicom vanilin šećera)
  4. U dva navrata dodajte mješavinu brašna i badema i miksajte tek toliko da dođe u kompaktnu masu.
  5. Podijelite u dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju, formirajte u diskove i ostavite u hladnjaku oko 1 h.
  6. Ako je tijesto poslije hlađenja pretvrdo, ostavite ga malo na sobnoj temperaturi pa potom izvaljajte na pobrašnjenoj površini. Od ove količine trebalo bi ispasti oko 28 pojedinačnih keksića promjera 6 cm, odnosno 14 spojenih. Polovici izrežite sredinu malim kalupićem u željenom obliku. Tijesto nemojte valjati više od 2x jer će inače keksi biti prežilavi. Ostatke koji ostanu nakon izrezivanja oblika ispecite upravo tako i počastite se – to je nagrada za vaš trud.
  7. Kekse pecite 10-12 min, kad su gotovi trebaju biti lagano mekani na dodir. Prebacite ih na rešetku i ostavite da se ohlade. Ako pravite kekse manjeg promjera, trebat će im i manje vremena, procijenite sami.
  8. Smrznute maline, šećer, koricu i sok limuna kuhajte na srednje jakoj vatri dok se sve ne otopi i proključa, potom smanjite vatru i kuhajte još 15-20 minuta dok se ne zgusne. Protisnite kroz cjedilo da se riješite koštica pa prebacite u teglicu i ostavite u frižideru da se ohladi.
  9. U pravilu se kod pravljenja džema koriste isti omjeri voća i šećera, ali po želji možete smanjiti šećer.
  10. Kad se spremni za slaganje, polovice s izrezanom sredinom najprije pospite šećerom u prahu. Zatim stavljajte po žličicu džema u sredinu, pazeći da ga ne razmažete po cijeloj površini kako ne bi iscurio kad ga poklopite s drugom polovicom.

Tijesto možete napraviti unaprijed i držati u hladnjaku tjedan dana, samo ga pola sata prije korištenja treba izvaditi na sobnu temperaturu da se lakše razvalja. Nemojte preskočiti prženje badema, zbilja daje bolji okus keksima.

Nadamo se da smo vam i danas donijeli jedan lijepi i tradicionalni recept s mirisom Adventa, koji će ispunjavati vaš dom tijekom  blagdana.