Scena

Recepti s mirisom Adventa – Kućica od medenjaka

03-12-2021 • 07:48
Tena Protić
Osim sastojaka koji su potrebni za izradu, trebat će vam malo razigranosti i kreativnosti, ali ono što je sigurno, pripremajući ovu kućicu ćete se i dobro zabaviti.

Kućica od medenjaka jedan je od simbola Božića, te se priprema par dana ranije. Završene kućice svakako daju posebnu toplinu domu i poseban ugođaj u čemu obitelj s veseljem uživa, pogotovo oni najmlađi.

Danas vam donosimo recept i upute kako i vi jednostavno možete napraviti svoju kućicu od medenjaka. Osim sastojaka koji su potrebni za izradu, trebat će vam malo razigranosti i kreativnosti, ali ono što je sigurno, pripremajući ovu kućicu ćete se i dobro zabaviti.

Osobno sam prošle godine imala prvi susret s pravljenjem ove kućice, njena korist je više u dekorativne svrhe nego jestive, no stvarno domu da onaj božićni štih koji vidimo samo u američkim filmovima. Također ispuni prostor mirisom medenjaka – usko povezanim s blagdanima.

Sastojci za tijesto

  • 900 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica začina za medenjake
  • ½ žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • 130 g šećera
  • 3 jaja
  • 300 g margarina
  • 230 g meda

PRIPREMA

Šećer, margarin i med stavite u manji lončić i zagrijavajte na laganoj vatri dok se sve ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi. U veću zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, sol i mirodije pa dodajte jaja i ohlađenu smjesu od šećera, margarina i meda.

Spiralnim nastavcima za miksanje dobro izmiksajte tijesto, a po potrebi izmijesite ga još malo i rukama. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Dok se tijesto odmara pripremite si šablone za kućicu. Na papiru nacrtajte, a zatim i izrežite sve potrebne dijelove – bočne stranice, prednju i zadnju stranicu, krov te dimnjak. Kućicu možete nacrtati prema priloženom nacrtu, pronaći neku drugu na internetu ili izmisliti neku svoju.

Kada je tijesto spremno, razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini ili masnom papiru. Ako vam je lakše, podijelite tijesto na manje dijelove pa ih zasebno valjajte. Neka vam tijesto za vanjske zidove bude debljine 0,5 cm, ali za krov i dimnjak razvaljajte ga ipak malo tanje da kućica ne bi imala preveliki teret.

Prislonite šablone koje ste izrezali na tijesto i nožem obrežite rubove. Ne zaboravite na zidovima izrezati prozore i vrata. Slobodno se zaigrajte pa izrežite prozore u nekom drugom obliku po želji.

Nakon što ste izrezali sve elemente kućice, izrežite još i podlogu na koju ćete kućicu zalijepiti. Dimenzije podloge prilagodite svojim željama, bitno je samo da bude barem malo veća od tlocrtne površine kuće. Višak smjese nemojte baciti nego iskoristite za keksiće kojima možete i ukrasiti kućicu. Ukoliko imate prigodne kalupe za izrezivanje napravite snjegovića, bor, zvjezdice i sl.

Dijelove kućice posložite na lim za pečenje koji ste prekrili masnim papirom i pecite ih 10 minuta na temperaturi od 180 °C. Kada se svi dijelovi kućice ispeku i ohlade možete krenuti u izradu!

Pripremite si tacnu ili komad kartona, na tome ćete zalijepiti kućicu. Pripremite naravno i puno šarenih bombona, mrvica, keksa i ostalih ukrasa.

SMJESA ZA LIJEPLJENJE – ROYAL ICING

Kao ljepilo za sastavljanje kućice koristite Royal icing. Za pripremu Royal icing smjese treba će vam:

  • 3 bjelanjka
  • cca 700 g šećera u prahu

Bjelanjke kratko izmiksajte i čim se počnu pretvarati u snijeg počnite dodavati malo po malo šećera u prahu. Miksajte smjesu i dodajte šećer sve dok ne postane dovoljno gusta tako bude razmaziva, ali da se ne prelijeva.

S obzirom na to da se royal icing na zraku jako brzo suši spremite ga odmah u slastičarsku vrećicu. Tako će vam biti lakše lijepiti i ukrašavati kućicu. Ako vam sva smjesa ne stane u vrećicu, ostatak koji je ostao u zdjeli prekrijte vlažnom krpom.

SASTAVLJANJE I DEKORACIJA KUĆICE

Na tacnu ili neku drugu podlogu s malo royal icing smjese najprije zalijepite ohlađenu podlogu. Zatim lijepite bočne, prednju i zadnju stranicu. Na rub svake stranice nanesite dovoljno smjese i lagano ih pritisnite kako bi se stranice dobro zalijepile.

Ostavite kućicu 10 minuta neka se osuši prije nego što krenete postavljati krov. Kada stavljate krov držite ga laganim pritiskom ili mu napravite neku potporu (npr. s čašom) kako bi se dobro primio za stranice kuće i osušio.

Kada ste složili cijeli kućicu vrijeme za da najzabavniji dio – ukrašavanje. S ostatkom royal icing smjese ukrasite krov po želji, zalijepite ogradicu od keksa, napolitanki ili pereca zalijepite željene figurice i sve ukrasite s puno šarenih bombona. U dimnjak stavite malo vate da se dobije dojam dima. I za kraj, da bi kućica dobila potpuni zimski ugođaj, okoliš posipajte s malo šećera u prahu.

Mi smo prošle godine ukrašavanje kućice prepustili mališanima, ipak je njima to možda i najzabavniji dio kod priprema za Božić. Nadamo se da smo vam i danas donijeli jedan kreativan, ako već nije jestiv, recept koji ćete probati napraviti ovih blagdana.