Scena

Recepti s mirisom Adventa – domaći medenjaci

30-11-2021 • 07:46
Tena Protić
Svaki put kad otvorite kutiju u koju ste ih pohranili, vratit će vas u djetinjstvo!

Nalazimo se u prvom tjednu Adventa, koju će neki iskoristiti za ukrašavanje svog doma, a neki će ovo vrijeme sigurno iskoristiti za početak pripreme kolačića i keksića za Božić. Pribavite sastojke, obrišite prašinu s božićnih kalupa, vrijeme je da dom zamiriše na blagdane. Predlažemo vam da počnete s keksićima i to onima sa zajamčeno dugim vijekom trajanja – medenjacima.

Dobro ih začinite toplim začinima poput klinčića, cimeta, đumbira, muškata, zvjezdastog anisa i kardamoma, te bi bilo najbolje da koristite što kvalitetniji med. Svaki put kad otvorite kutiju u koju ste ih pohranili, vratit će vas u djetinjstvo!

Predlažemo vam tradicionalni recept uz preporuku da udvostručite dozu, a volite li mekše keksiće, povećajte količinu praška za pecivo, te joj dodajte i prstohvat sode bikarbone. Ukrasite ih po želji, jednostavnom glazurom kojom možete crtati po keksićima ili prepustite kreativni dio ukrašavanja onim najmlađima.

Domaći medenjaci

Sastojci:

350 grama brašna

150 grama maslaca

150 grama meda

150 grama mljevenih orašastih plodova po želji

1 jaje

1 žlica mljevenih začina

čajna žličica praška za pecivo

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke, te im dodajte maslac narezan na listiće. Mijesite rukama dok ne dobijete mrvičastu smjesu, pa u nju dodajte jaje i dobro promiješajte. Na kraju dodajte med, a kad se smjesa ujednači, tijesto zamotajte u plastičnu foliju i pustite da se odmori u hladnjaku.

Nakon otprilike sat vremena oblikujte vaše keksiće. Jedan način je oblikovati kuglice pa ih spljoštiti, a možete raditi i klasične keksiće uz pomoć kalupića. Kako je tijesto dosta ljepljivo, razvaljajte ga na papiru za pečenje pa uklonite višak tijesta oko željenih oblika. Napuhnut će se za vrijeme pečenja, stoga pazite da keksići nisu preblizu jedan drugome, kako se ne bi slijepili.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva desetak minuta. Ukrasite ih po želji, a jedan od načina je efektna i jednostavna glazura od 50 grama šećera u prahu i 2 žlice limunovog soka. Mješavinu stavite u vrećicu za ukrašavanje i svojevoljno crtajte po keksićima.

Nadamo se da smo vas ovim receptom barem na tren vratili u djetinjstvo, te da će vaši mališani uživati u stvaranju svojih memorija.