Recepti s mirisom Adventa – Bakini božićni keksići

I danas vam donosimo jedan slatki, a jednostavan recept za božićne keksiće. Moram priznati da o njima ne znam baš puno, a ni čime su zaslužili titulu „Bakini“, no izgledaju stvarno lijepo.
Priprema je vrlo jednostavna, a ako ste kao ja i želite se okušati u pravljenju božićnih kolačića i keksića ove godine, onda je ovo možda jedan od prvih recepata koji se isplati probati. Postoji verzija ovih keksića koji u sredini umjesto čokolade imaju marmeladu koja ide u Linzere, no ovaj recept je za sve one slatkoljupce koji najviše vole čokoladu.
Sastojci
200g glatkog brašna
200g omekšalog maslaca
150g šećera
1 jaje
2 žutanjka
2 vanilin šećera
2-3 žlice ruma
170g mljevenih badema
prstohvat soli
Priprema
1. Omekšali maslac, jaje i žumanjke miksati do pjenaste teksture. Dodati šećer, vanilin šećer, koricu od limuna i mljevene bademe, te sve umiješati. Na kraju polagano dodati prosijano brašno i rum, miješati dok se sve dobro ne sjedini, pa staviti u hladnjak na sat vremena. Mljeveni bademi se mogu zamijeniti s orasima, lješnjacima i sl.
2. Od tijesta se rade male kuglice, veličine raffaelo kuglice. Ako se smjesa kojim slučajem jako zalijepi za ruke, dodajte po malo mljevenih badema. Svaku kuglicu uvaljate lagano u bjelanjke pa u mljevene bademe.
3. Slažemo ih na lim na papir za pečenje s malo razmaka između svake kuglice. Na svakoj kuglici lagano napraviti rupicu. Stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva na cca 15 minuta.
4. Nakon što izvadimo keksiće iz pećnice, stavimo ih sa strane da se ohlade.
5. Čokoladu otopimo na pari, dodamo maslac i dobro promiješamo. Žličicom ili vrećicom u svaku rupicu na keksiću dodamo malo čokolade. Ostavimo da se čokolada stisne.
Ovi keksići su super za blagdane jer mogu neko vrijeme stajati pohranjeni u limenoj kutiji. Možda dočekaju i zadnje dane adventa, kad ponovo poželite nešto slatko.