Društvo

Rajka Šimunović – dobitnica visokog priznanja za prijeđenih 125 kontrolnih točaka Lijepe Naše

07-12-2021 • 10:22
Tena Protić
Hrvatska je podijeljena u dvadeset planinskih područja koja imaju između 2 do 14 kontrolnih točaka koje treba proći. Kroz ovih gotovo deset godina, najčešće u manjim planinarskim grupama, malo po pomalo prolazila je naše planine.

Rajka Šimunović planinarenjem se počinje baviti 2012. godine, jer kaže, oduvijek voli prirodu i kretanje. Zbog obiteljskih obveza, tu oduvijek željenu aktivnost nije započela ranije, no i do tada bih svaki slobodni trenutak odlazila na brdo koje se nalazi na obroncima Požeške gore i uživala u pogledu na kotlinu, Psunj, Papuk i Krndiju.

– Gledala sam njihove obronke i željela biti na njima. I malo po malo sam uspjela proći najstariju planinarsku obilaznicu u Hrvatskoj – „Slavonski planinarski put„ i tako proći naš Psunj, Papuk, Krndiju, Dilj goru i Požešku goru. Sada ih s našeg brda gledam s još većim zadovoljstvom jer sam ih puno bolje upoznala.

– Onda sam poželjela proći našu lijepu Hrvatsku, upoznati vrhove naših otoka, naše parkove prirode i nacionalne parkove. Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.“

Na pitanje zašto je odlučila postati planinar, Rajka kaže da ju to opušta. – Kad stanem na bilo koju stazu kada vidim planinarske znakove za mene sve brige i problemi nestaju, ostaje samo priroda u kojoj uživam u pogledu, mirisu, zvukovima. To su nezaboravni doživljaji .

Hrvatska je podijeljena u dvadeset planinskih područja koja imaju između 2 do 14 kontrolnih točaka koje treba proći. Kroz ovih gotovo deset godina, najčešće u manjim planinarskim grupama, malo po pomalo prolazila je naše planine. I dok prilazite planinama prolazite kroz dijelove Hrvatske koje nikada niste prošli. Putujući na naše more autocestom, cestom preko Plitvičkih jezera ili Jadranskom magistralom, ni ne znate koliko se ljepote nalazi oko vas.

– Teško je izdvojiti najljepše mjesto! Je li to čarobni Velebit sa svojim Zavižanom, Premužićevom stazom, Rožanskim kukovima, Dabarskim kukovima, Visočicom, Svetim Brdom, Vaganskim vrhom, Tulovim gredama, staza Malog princa, Crnopac ili Dinara koju smo i u svibnju prolazili po snijegu.

– Nezaboravan  je i Zir na kojemu sam bila čak tri puta, a kraj kojega svi projurimo Dalmatinom. Mosor, Omiška Dinara sa svojom prelijepom feratom, Biokovo koje treba ozbiljno shvatiti jer nema laganog uspona, Sv. Ilija na Pelješcu, vrhovi otoka – Krka, Paga, Korčule … Ma svi ostavljaju bez daha. Jednostavno kada sjednem na bilo koji od  vrhova, svaki puta poželim ostati jer me ispuni neopisivo zadovoljstvo i mir gledajući tu ljepotu.

No, iako u pravilu planinari u našem gorju bar dvije nedjelje mjesečno, a na dalje izlete ide ovisno o mogućnostima, kaže kako joj je najljepše i vidikovac kod nas, na vrhu Papuka sa zen klupicom i stolom te pogledom koji seže, kako ona u oduševljenju kaže, „ do mora“.

Kontrolne točke HPO-a su najatraktivniji hrvatski vrhovi, a jedine kontrolne točke koje nisu vrhovi su Alpinistička zbir­ka u Zavičajnom muzeju u Ogulinu, te Horvatove stube na Medvednici. Pri obilasku kontrolnih točaka treba ponijeti dnevnik HPO-a, jastučić za žigove i fotoaparat. Potrebni broj kontrolnih točaka za svako područje upisan je uz naziv područja, a odabiru se prema želji. Taj broj je od 1 do 4 kontrolne točke u jednom području.

Sto kontrolnih točaka Hrvatske planinarske obilaznice obišla je do jeseni 2019. godine, a onda je došla pandemija i sve usporila. No, imala je ona i svoje dobre strane jer su za vrijeme lockdowna, svake nedjelje prošli detaljno dio Požeške gore.

Rajka je do sada obišla 125 kontrolnih točaka, te je dobila visoko priznanje od Hrvatskog planinarskog saveza, koje će joj biti uručeno na svečanoj dodjeli u Zagrebu.

 – Nastavila sam i obilazak Hrvatske, no sada zaista u maloj grupi i sa svojim prijevozom, bez spavanja u planinarskim domovima. Nikada ne bih prošla ovih 125 kontrolnih točaka bez podrške moga supruga koji me stalno i posvuda  vozio iako  sam ne voli planinarenje. On u šali kaže da je planinario autom, no te dijelove naše lijepe zemlje ne bismo nikada prošli da nije bilo njega.

Na kraju dana, gospođa Šimunović svima je poznata kao naša požeška liječnica. Kaže da bi kao liječnik svakome preporučila barem šetnju po ravnom od pola sata dnevno, a planinarenje svima koji vole prirodu jer ono dokazano jača naš imunitet, fizičko i psihičko zdravlje.

– Za početak našim bi sugrađanima preporučila obilazak novootvorene Požeške obilaznice koja se može proći u više etapa,  a počinje i završava na Trgu Sv.Trojstva kod Zavjetnog spomenika Presvetom Trojstvu, pa preko Kalvarije kreće prema križu na vrhu Sokolovac. Zanimljiv je i obilazak obilaznice“ Pet utvrda Požeške gore“, gdje svaka etapa može biti po jedna utvrda, te obilaznice „Dr. Andrija Štampar“ na zapadnom dijelu Dilj gore koja počinje u Brodskom Drenovcu, rodnom mjestu doktora Andrije Štampara, poznatog borca za narodno zdravlje. Tu su i Kutjevačka obilaznica, te brojne staze u Parku prirode Papuk, puno je toga i za one koji vole lagane šetnje i za prave planinare željne dugih i napornih tura.

Čestitamo gospođi Šimunović na uspjehu, te joj želimo svu sreću u budućim putovanjima i posjetima prelijepih vrhova.