Društvo

PUK 200 – Pomoć u kući za 200 nezaposlenih žena s visokom ili višom stručnom spremom

20-11-2021 • 08:34
Rva
Zašto je u Požeško-slavonskoj županiji 200 obrazovanih žena nezaposleno i čija su one djeca?

Resorni ministar Josip Aladrović otvorio je nedavno u Požegi Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri, s ciljem da pomogne u donošenju odluka kod prijelaza iz škole u školu, iz škole na posao ili s posla na posao. Korisnicima Centar nudi usluge profesionalnog informiranja i savjetovanja, različite radionice, seminare, predavanja i prezentacije te informativne materijale.

Bilo bi dobro ako će pomoći i u prijelazu sa Zavoda za zapošljavanje na posao, ponajprije zbog 749 registriranih nezaposlenih osoba na području Požeško-slavonske županije krajem listopada, koji su mlađi od 30 godina. To su oni koji još nisu pobjegli iz Hrvatske ili u drugu županiju jer se nadaju da će nakon desetaka bezuspješnih prijava doći i njihov dan. Kao i njihovi roditelji, realno. Takve mlade osobe rijetko će te naći u raznim formalnim savjetodavnim tijelima mladih, sastavljenima od delegata političkih opcija s visokim ambicijama.

Nezaposlene su u Požeško-slavonskoj županiji 284 osobe s nekom višom ili visokom školom, a među njima ravno 200 ili 70% – žene. One su povučene, nesretne, obeshrabrene, često prekvalificirane za poslove na koje se prijavljuju. S obzirom na to da često slušamo kako imamo dokazane kreativce za izvlačenje sredstava iz EU fondova, evo prijedloga za logičku matricu:

Naziv projekta: PUK 200 – Pomoć u kući za 200 nezaposlenih žena s visokom ili višom stručnom spremom. Cilj projekta: Opći – Vratiti vjeru u život za 200 obrazovanih žena s područja Požeško-slavonske županije, Specifični – zasnivanjem radnog odnosa žene će zasnivati ili proširiti obitelji, imati bolji društveni status i stvarati bolje društvo, ostati na području Požeško-slavonske županije

Nisu li i one, očito, u nepovoljnom položaju na tržištu rada? Ili prvo trebaju čekati da budu starije od 50 godina, da postanu liječene ovisnice, socijalni slučajevi… pa da im se pruži prilika. Dokažite EU fondovsku kreativnost i prvi ćemo vam čestitati. Idući izbori se mogu dobiti i ovako, ne samo na asfaltiranju.