Kultura

Promocija knjige „Moje pjesme života“ Ivice Radonića

11-11-2021 • 12:36
Rva
Nažalost, nije dočekao objavu knjige o kojoj je oduševljeno i sa zanosom pričao, no ona je posmrtno tiskana kao vrijedna ostavština Gradu Pleternici i budućim naraštajima, te vječna uspomena na ovog jedinstvenog čovjeka

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica u petak 12. studenog 2021. u 18 sati održat će se promocija knjige „Moje pjesme života“ pokojnog Ivice Radonića, pokretača i promicatelja glazbenog života Pleternice.

Ivica Radonić rođen je u Pleternici 30. studenog 1932. godine. Školovao se u Pleternici i Slavonskom Brodu. Od ranog djetinjstva pokazuje veliku sklonost i ljubav prema glazbi, što uskoro i rezultira  i osnovnom glazbenom naobrazbom. U ranoj mladosti  osniva i svoj prvi tamburaški zbor te postaje  član   vokalno-instrumentalnog sastava „DO-RE-MI“.

Svoje znanje nije ostavio za sebe već ga je prenio i na mlade podučavajući u Kulturno-umjetničkom društvu „Orljava“ i pokretanjem (jedan od osnivača) LIDAS-a („Lipanjski dani stvaralaštva“). Radio je kao voditelj-suradnik pleterničkog Odjeljenja Glazbene škole u Požegi od 1964. do 1970. godine, a bio je i član Upravnog odbora Narodnog sveučilišta u Pleternici (1962. do 1970 godine).

Ivica Radonić dobitnik je brojnih priznanja, zahvalnica i nagrada. Tako mu je u rujnu 1987. godine u povodu 10. obljetnice KUD-a “Orljava“ uručeno priznanje, a u ožujku 2010. zahvalnica za dugogodišnji rad na unapređenju folklorne baštine i tradicijske kulture. Iste godine u prosincu prima Godišnju nagradu Grada Pleternice.

Nažalost, nije dočekao objavu knjige o kojoj je oduševljeno i sa zanosom pričao, no ona je posmrtno tiskana kao vrijedna ostavština Gradu Pleternici i budućim naraštajima, te vječna uspomena na ovog jedinstvenog čovjeka.

Preminuo je 13. ožujka 2021. godine , a pokopan je na Gradskom groblju u Pleternici.