Društvo

Projekt “Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi” u 2021. godini

31-12-2021 • 08:09
Rva
Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi je projekti čiji je nositelj Grad Pleternica i provodi ga u suradnji sa svojim projektnim partnerima: Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Udruga Ždralice Daruvar, Udruga Most 352 Oriovac.

Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi je projekti čiji je nositelj Grad Pleternica i provodi ga u suradnji sa svojim projektnim partnerima: Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Udruga Ždralice Daruvar, Udruga Most 352 Oriovac. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u 100%-tnom iznosu, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a vrijedan 1.498.524,00 kuna, traje od 20.07.2020. do 20.07.2022.g.

Projekt u 2021. godini bilježi provedene brojne projektne aktivnosti. Kroz projekt se osiguralo vozilo kojim su se  kroz cijelu godinu prevozile osobe starije životne dobi – korisnici projekta, na različite  radionice zdravstvenog i kreativnog karaktera, kod liječnika, u trgovinu i sve ostalo što im je bilo potrebno.

Tako je u 2021. g. bilo organizirano prevoženje korisnika na prosječno 20-ak aktivnosti mjesečno. Kroz projekt se osigurao materijal za održavanje radionica, promotivni materijal, provodile su se kreativne radionice po ograncima Hrvatskog ženskog društva, također i zdravstvene radionice na kojima su se korisnicima radila preventivna mjerenja šećera i tlaka, te ih se podučavalo o  brizi za vlastito zdravlje. Provodile su se i edukativne radionice u suradnji s  liječnicima koji su održavali predavanja starijoj populaciji i članovima njihovih obitelji o tome kako spriječiti i prepoznati određene bolesti.

Uz sve navedene, provodile su se i psihološke radionice kojima se željelo zaštititi mentalno zdravlje starijih osoba u ovo posebno teško vrijeme za njih.  Vodili su se korisnici i u druga mjesta kao što su Daruvar i Oriovac, na druženja sa partnerskim udrugama i razmjenu kreativnih ideja i iskustava. Sudjelovalo se na više sajmova u našem gradu, zajedno s  korisnicima, promovirajući važnost projekta za zajednicu i šire. Do sada se kroz projekt uključilo preko 100-tinjak osoba starijih od 65 godina, te oko 50-ak članova njihovih obitelji.

Unatoč pandemijskom vremenu, uspjele su se uz mjere opreza, održavati radionice i time se korisnicima  osigurala prilika za aktivno uključivanje u društvo.  Provođenjem aktivnosti projekta, Grad Pleternica doprinosi unapređenju kvalitete života starijih osoba Grada Pleternice, Daruvara i Općine Oriovac. Time se pokazuje kako Grad Pleternica kao zajednica  uvijek nastoji brinuti za svoje starije članove unatoč teškim vremenima.