Društvo

Projekt „PUK50“ – Programi osposobljavanja s ciljem stjecanja dodatnih znanja i vještina

08-11-2021 • 10:17
Rva
U sklopu projekta „PUK50“ omogućeno je dodatno obrazovanje pripadnicama ciljane skupine kojim će se omogućiti povećanje znanja i vještina kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada

U sklopu projekta „PUK50“ omogućeno je dodatno obrazovanje pripadnicama ciljane skupine kojim će se omogućiti povećanje znanja i vještina kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada. U tijeku je osposobljavanje za dva zanimanje (njegovateljica, računalni operater) te tečaj njemačkog jezika.

Krajem srpnja 2021. godine započeo je program osposobljavanja za njegovateljice koji se odvija u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Obris, dok praktičnu nastavu polaznice pohađaju u Općoj županijskoj bolnici Požega. Program osposobljavanja pohađa 10 pripadnica ciljane skupine.

Nakon završetka programa osposobljavanja za njegovateljice polaznice će steći sljedeće kompetencije: razlikovati, odabrati i koristiti odgovarajuće postupke u njezi starijih, nemoćnih i bolesnih osoba, prepoznati promjene u procesu starenja zdravih i bolesnih osoba, komunicirati na primjeren način s korisnicima i primijeniti pravila poslovnog bontona, primijeniti pravila i postupke higijene prostora i pribora te primijeniti pravila zaštite na radu i pružiti prvu pomoć.

U listopadu 2021. započeo je program osposobljavanja za računalnog operatera koji pohađa 24 pripadnice ciljane skupine, dok tečaj njemačkog jezika pohađa 12 pripadnica ciljane skupine. Program računalnog operatera se provodi u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Obris, dok se tečaj njemačkog jezika odvija u suradnji s  Ustanovom za obrazovanje odraslih Maestro.

Nakon završetka programa osposobljavanja za poslove računalnog operatera polaznice će steći osnovno znanje za rad na računalu, dok će polaznice tečaja njemačkog jezika, znati osnove komunikacije u svakodnevnom životu od pozdravljanja i predstavljanja sebe pa do komunikacije u temama iz opće kulture.

Navedeni programi su verificirani od strane nadležnog tijela te će polaznice po završetku programa dobiti Uvjerenje o osposobljavanju za njegovateljice, Uvjerenje za osposobljavanje za operatera na PC računalima te Svjedodžbu o znanju stranog jezika. Navedeno su javne isprava te se završena zanimanja upisuju u e-radnu knjižicu. Aktivnost obrazovanja i osposobljavanja će uvelike utjecati na radnu aktivaciju žena te na povećanje njihove zapošljivosti nakon završetka projekta.

Podsjetimo, projekt „PUK50“ Grad Požega, zajedno sa partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područni ured Požega i Centrom za socijalnu skrb Požega, provodi kroz 18 mjeseci, od 18. lipnja 2020. do 18. prosinca 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je 4.611.310,00kn te je u ukupnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske unije, Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a prijavljen je u sklopu otvorenog poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“.

Projektom je zaposleno 50 nezaposlenih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciji nezaposlenih HZZ-a s naglaskom na teže zapošljive skupine u lokalnoj zajednici. Žene iz ciljane skupine su bile zaposlene u vremenskom periodu od 20. srpnja 2020. do 30. lipnja 2021. godine. Zaposlene žene su pružale uslugu potpore i podrške za više od 360 krajnjih korisnika na mjesečnoj bazi, dok je projektom obuhvaćeno 456 krajnjih korisnika. Krajnji korisnici su starije i nemoćne osoba te osobe u nepovoljnom položaju sa područja grada Požege. Zaposlene žene su svojim svakodnevnim radom i aktivnostima poboljšale kvalitetu života krajnjih korisnika pružajući im, primjerice pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i slično), pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovor i druženje te uključivanje u društvo, pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Grad Požega je u sklopu projekta na mjesečnoj razini osigurao pakete higijenskih i kućanskih potrepština za više od 360 krajnjih korisnika kako bi zaposlene žene što kvalitetnije obavljale svoje aktivnosti u njihovim domovima.

U prethodnoj fazi projekta, „PUK40“, koji se provodio od 1. prosinca 2017. do 30. ožujka 2020. Grad Požega je kupio 40 gradskih ženskih bicikala koje su zaposlene žene koristile i za vrijeme projekta „PUK40“, kao i u projektu „PUK50“.

Unatoč pandemiji bolesti Covid-19, zaposlene žene su uspješno odrađivale svoj posao, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, u svrhu zaštite svoga zdravlja, ali i zdravlja krajnjih korisnika. Kako bi u tome bile uspješne, Grad Požega je poduzeo sve potrebne radnje kako bi se provele epidemiološke mjere, a krajnji korisnici ostvarili svu potrebnu potporu i podršku u svakodnevnom životu.

Radujemo se nastavku ovog hvalevrijednog projekta.

Više informacija o samom projektu pogledajte na https://puk50.eu/

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Požege.