Društvo

Projekt “Mama, budi zdrava!” provodi se i u OŠ Antuna Kanižlića

01-10-2021 • 00:00
Rva

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke se u Hrvatskoj svake godine obilježava 7. listopada. Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

S ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena na brigu o zdravlju, Udruga SVE za NJU je osmislila projekt „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“ i provela ga prvi put 2017.  Tijekom proteklih godina projekt se provodi u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

U projekt se ove godine uključila i Osnovna škola Antuna Kanižlića s ciljem osvješćivanja žena o  brizi za vlastito  zdravlje. Svjedoci smo pobola žena svih dobi od zloćudnih bolesti, kao i često kasnog otkrivanja bolesti što značajno smanjuje šanse za izlječenje. Jedna od glavnih briga oboljeloj ženi u tom trenutku postaje što će biti s djecom.

Djeca mogu imati pozitivan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje i stoga je Udruga SVE za NJU osmislila projekt u kojem djeca sudjeluju u prenošenju preventivnih i edukativnih poruka majkama i drugim ženskim članovima obitelji kako bi ih potakli na redovitije kontrolne preglede. Svaki je učenik dobio edukativni letak koji će odnijeti kući svojoj majci.

S obzirom na to da je cijeli mjesec listopad mjesec borbe protiv raka dojke, Kanižlićeva škola će u listopadu biti obojana ružičastim bojama, u znak podrške svim ženama oboljelim od ove vrste raka.

Tijekom mjeseca će se provoditi različite aktivnosti i edukacije za učenike, zaposlenike, ali i ostale građane. Veseli nas biti dijelom ovog projekta i nadamo se kako ćemo biti pozitivni dionici u promicanju zdravlja naše zajednice i našeg grada.

Nit vodilja projekta škole će biti stihovi naše učiteljice:

ZNAŠ DA TE VOLIM

I ZATO TE MOLIM:

JEDNA JE MAJKA,

JA TREBAM TEBE,

ZATO PREUZMI BRIGU ZA SEBE.

ŠTO GOD BIILO

NEĆEŠ BIT’ SAMA,

JA SAM UZ TEBE,

SAMO BUDI ZDRAVA, MAMA!

Voditeljica projekta je učiteljica Ksenija Teskač.