Kultura

Predstavljanje Strateškog i akcijskog plana razvoja projekta „Svijet graševine“

08-11-2021 • 11:36
Tena Protić
Održano je predstavljanje Strateškog i akcijskog plana razvoja destinacije turizma vina „Svijet graševine“, projekta koji je već dugo u pripremi, a povezuje dvije lokacije - Spahijski podrum u Pakracu i Muzej bećarca u Pleternici.

Održano je predstavljanje Strateškog i akcijskog plana razvoja destinacije turizma vina „Svijet graševine“, projekta koji je već dugo u pripremi, a povezuje dvije lokacije – Spahijski podrum u Pakracu i Muzej bećarca u Pleternici.

„Svijet graševine“ je jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, zamišljen kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Obuhvaća modernizaciju i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu i Interpretacijskog centra Muzej bećarca u Pleternici, te pripremu strateške i upravljačke dokumentacije koja će osigurati održivost projekta.

„U Pakracu će uskoro krenuti rekonstrukcija samog objekta, a u Pleternici su radovi gotovo pa završeni, te će se vrlo brzo započeti sa opremanjem.“ – dodala je Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora Požeško-slavonske županije.

Projekt je sufinanciran iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda, a ono iznosi  55.486.866,07 HRK. Ukupna vrijednost projekta je 65.772.029,98 HRK. Trajanje projekta je od 29.9.2017. godine do 29.06.2023. godine, a sama provedba aktivnosti počela je 1.10.2019. godine.

Kroz projekt će se provesti edukacije i stručna usavršavanja, uspostaviti upravljačka struktura koja će upravljati centrima i posjetiteljima, te  promovirati novi brend „Svijeta graševine“.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić naglasila je važnost projekta, koji obuhvaća osim temeljne upravljačke dokumentacije, i dvije kapitalne investicije.

„Ovo je prva faza projekta, mi znamo da smo pred izradom dokumentacije vezano za izgradnju Kuće graševine u Kutjevu, budući da Svijet graševine obuhvaća tri područja kao destinacije vinskog turizma. Naravno na Svijet graševine može se vezati mnogo toga u našoj županiji, od Grgureva u gradu Požegi, do svih običaja, martinja, vincelova i ostalih događaja koje obilježavamo.“ – rekla je županica Jozić.

Prijavitelj projekta je Grad Pakrac, a partneri su Požeško-slavonska županija, Grad Pleternica, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica.

„Vjerujemo da će u tom segmentu razvoja županije kao destinacije vinskog turizma itekako veliki značaj imati i budući Fakultet turizma i ruralnog razvoja.“ – dodala je županica Antonija Jozić.

Strateški i akcijski plan razvoja destinacije turizma vina „Svijeta graševine“ izradila je Dragana Lucija Ratković Aydemir, direktorica tvrtke Muza d.o.o., koja je predstavila plan, naglasivši kako je to prva strategija razvoja vinskog turizma u Hrvatskoj.