Politika

Održano osposobljavanje novoimenovanih čelnika za poslove civilne zaštite

14-12-2021 • 09:49
Tena Protić
U Požegi je danas održano osposobljavanje novoimenovanih čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za poslove civilne zaštite.

U Požegi je danas održano osposobljavanje novoimenovanih čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za poslove civilne zaštite. Osposobljavanje čelnih ljudi općina, gradova i županija za djelovanje u sustavu civilne zaštite izuzetno je važno kako bi zajedno sa svojim stožerima civilne zaštite mogli kvalitetno koordinirati i upravljati izvanrednim događajima koji nastanu na njihovom području.

Današnjem osposobljavanju nazočili su novoizabrani čelnici s područja Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, a na početku ih je pozdravio koordinator za poslove civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite Darko Majstorović koji je tom prilikom istaknuo kako jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju značajnu ulogu u sustavu civilne zaštite i odgovorne su za uspostavu i funkcioniranje civilne zašite na svom području.

„Svi čelnici jedinica lokalne samouprave u sustavu civilne zaštite, dužni su proći edukaciju. Danas su nazočni čelnici dviju županija, oni koji nisu prošli edukaciju jer su novoizabrani čelnici. Pored ove časti koju su dobili da budu čelnici, to je velika odgovornost, kao što znamo, živimo u vremenu prirodnih tehnoloških nepogoda, nekada smo o tome pričali, a danas je to naša svakodnevica. Mi kao ravnateljstvo smo obvezni da pripremimo čelnike za upravljanje tim sustavom.“ – rekao je koordinator Majstorović.

Ravnateljstvo civilne zaštite daje posebnu važnost ovom osposobljavanju, te ga priprema i provodi uvažavajući sve potrebne propise i metodološke standarde u području civilne zaštite, kao i iskustva iz recentnih događaja koji su ugrožavali materijalna dobra ili ljude.

Županica Antonija Jozić naglasila je važnost ove edukacije i spremnosti čelnika na nepredvidive nepogode koje su u dosadašnjim godinama zadesile Požeško-slavonsku županiju.

„Možemo samo prepričati ono što nam se dogodilo u lipnju 2021. godine, kada smo imali bujične poplave, a nakon toga i led. U takvim situacijama je vrlo važno imati educirane ljude na čelnim mjestima, koji znaju kako sustav funkcionira.“

„Ja sam igrom slučaja i nažalost imala iskustvo kao gradonačelnica grada Pleternice, kada smo imali katastrofalnu poplavu 2014. godine i još niz nekih događaja, pa sam se pomoću tog iskustva mogla snaći u lipnju ove godine. Vjerujem da mnogi čelnici nisu ni svjesni kada stupe na dužnost, koju zapravo odgovornost nose, stoga velika zahvala ravnateljstvu što provode ove edukacije i vjerujem da će ova današnja biti uspješna.“ – rekla je županica Jozić.

Do sada su provedena osposobljavanja u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Čakovcu, Zadru, Krapini, Koprivnici, Pazinu, Rijeci i Osijeku. Prema Zakonu o sustavu civilne zaštite, općinski načelnici, gradonačelnici i župani dužni su se osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost.

Prema programu koji provode djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, osposobljavanje traje sedam školskih sati, a uključuje predavanja o sustavu civilne zaštite, planskim aktivnostima u sustavu civilne zaštite, osnovama kriznog upravljanja, odnosima s javnošću i medijima, korištenju IT sustava u kriznim situacijama, te na kraju studiju slučaja – stvarni izvanredni događaj. Cilj ovakvog osposobljavanja je da se čelnici lokalne samouprave senzibiliziraju za te poslove jer su i po Ustavu odgovorni za poslove civilne zaštite na svom području.

Nakon osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, do kraja lipnja iduće godine obavit ce se i osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite koji su se dužni osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od godine dana od imenovanja, a za što je Ravnateljstvo civilne zaštite također izradilo program s naglaskom na upravljanje izvanrednim događajima, te provođenje mjera i postupaka za učinkovito djelovanje u nesrećama i katastrofama.

U navedenom razdoblju, Ravnateljstvo civilne zaštite, organizirati će i provesti osposobljavanja za ukupno 173 novoimenovana čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i 2624 novoimenovanih članova stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.